Fänkål är den hemliga ingrediensen i många rätter. Här kommer lite recept med fänkål samt fakta.
Fänkål är det rätt tyst om. Men i många rätter talar den sitt tydliga språk. Den verkar utan att synas. Jag tänker på fisksoppa och buljong, i gratänger, såser, grytor och till pilaffris. Fänkålsfrö ger god smak åt starkare drycker som likör och snaps. Kanske till en egen nubbe till midsommar?
Fänkål odlades redan av Egyptierna. Greken Dionysos hade fänkål på sina fester som afrodisiakum. Men det var romarna som förde fänkålen mot nordligare breddgrader.
Smaken är fyllig, lätt söt och påminner om lakrits. Rå är den god tunt skivad i sallader eller till ostbrickan. Liksom lök och många andra grönsaker kommer smaken fram bättre när man värmer den.
Cellerna släpper ifrån sig aromrika ämnen (bland annat anetol och anisaldehyd) och smaken blir rundare och fylligare. Fänkål sägs vara bra för matsmältning samt mot hosta och säljs som olja.
Skärs fänkålen från botten faller den sönder ungefär som en lök. Delade på mitten blir dessa lätta att hacka vidare till strimlor eller fyrkanter. Skär man fänkålen i klyftor eller halvor är ett bra tips att behålla botten, då håller botten ihop klyftorna så att de inte faller sönder när de sedan tillagas. Blasten, som ser ut som dill och längre upp som bladpersilja, rensas ofta bort innan fänkålen säljs. Sitter den kvar är den utmärkt som garnering och smaksättare.
Användning
Fänkål är klassisk i fisksoppa och fiskbuljong. Som soppa blir den lördagslunch, kvällsmat, soppbjudning eller förrätt - en soppa reder sig i alla rum. Runt medelhavet har fänkålssoppa rykte om sig att stimulera begäret. Servera gärna med nybakt italiensk bröd som Foccacia.
Fänkålsgratäng är ett gott tillbehör som också passar på buffébord. Skuren i klyftor kan fänkålen kokas och gratineras med ost eller ostsås. Med lite olivolja, salt och peppar blir den också god grillad. Hackad och fräst med lök och paprika samt ris blir det ett smakfullt pilaffris. Tillsätter du kött som grillad kyckling och/eller skivad stekt stark korv så får du en god lunchlåda eller bufférätt till många.
Fänkålssallad
En kall sallad med tunt skivad fänkål, balsamvinäger och olivolja som passar som tillbehör.
Picklad fänkål
Mycket god i hamburgare, pokebowl med mera.
Fänkålslaw
En variant på coleslaw som är en amerikansk krämig salladsröra med strimlad vitkål. Här har jag bytt vitkålen mot fänkål.
Fiskbuljong
Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.
Fisksoppa
En matig fisksoppa med skandinaviska ingredienser som potatis, lax och torsk.
Bouillabaisse
Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd. Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.
Fänkålssoppa med laxboll
Fänkålssoppa med Pernod (sprit med anis smak likt fänkål) och laxboll med färskost, pepparrot och äpple. Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Klassisk fänkålssoppa
En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt.
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffé.
Fänkålsgratäng med parmesan
Med grädde och ost blir det både grönsak och sås till stekt kalkon, kyckling eller annat kött. Ugnsstekt klyftpotatis till passar bra.
Lammstek med fänkålsgratäng, rödvinssås och klyftpotatis
En god variant av lammstek med mustig sås och fänkålsgratäng istället för den vanliga potatisgratängen. Vintips till lammsteken är ett rött fylligt vin ex. Shiraz från Australien.
Pilaffris med fänkål, lök och paprika
Gott som tillbehör till det mesta.
Lunchlåda med pilaffris grillad kyckling och/eller stark korv
Lägg en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan. Lunchen blir vegetarisk om du ersätter korven med Quorn, olika rotfrukter i stavar eller en blandning av olika bönor.
Nubbe med fänkål
Brännvin special är bra grundmaterial. Lägg en halv dl fänkålsfrön i en stekpanna och rosta några minuter. Blanda med brännvinet. Låt stå någon vecka – vänd då och då. Gillar du kummin är det också gott i.