Fiskbuljong fiskfond

Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.
Undvik att koka fiskfond på enbart laxben som då ger en klistrig konsistens till fonden.

2 liter fiskbuljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram fiskben, helst av vit fisk som plattfisk och/eller torsk
  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 0,5 rotselleri
  • 2 morötter
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Skala och hacka grönsaker. I den franska köksskolan kallas grönsaker till en buljong för mire pois - då är de skurna i cirka 1x1x1 cm små bitar. Allt för att få ut så mycket smak som möjligt. Men man kan också hacka lite som man vill, det ska ändå silas bort sedan.
  2. Skölj fiskbenen i vatten tills vattnet inte grumlar sig längre. Lägg allt i en kastrull och fyll upp med vatten, i det här fallet cirka 3 liter. Fransmännen brukar ha i en liten bomullspåse med de fyra kryddorna fines herbes (körvel, dragon, persilja och gräslök). Jag tycker dock det räcker med timjan.
  3. Från att buljongen/fonden kokat upp ska den koka i tjugo minuter på medelvärme och skummas med en slev.
  4. Tillsätt eventuellt timjan mot slutet, annars kan hända att man skummar bort den. Sätt buljongen åt sidan, låt svalna lite och sila av buljongen i en ny kastrull.
  5. Fiskbuljongen kokas sedan ner till cirka 2 liter. Eller till när du tycker den smakar fylligt av fisk. Går bra att frysa.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer