Fänkålsgratäng med parmesan

Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.

6 portioner fänkålsgratäng med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 medelstora fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 0,5 ost mozzarella i saltlag eller 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och klyfta varje fänkål i fyra delar. Skär bort rotdelen i mitten på varje klyfta. Strimla sedan fänkålen och lägg i en stor kastrull samt täck med vatten.
  2. Koka fänkålen mjuk i 15 minuter under lock på medelvärme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Häll av fänkålen i durkslag.
  5. Skala och pressa en klyfta vitlök i en ugnsform och tillsätt olivolja samt fänkålen.
  6. Häll på grädde, salt och peppar och blanda runt.
  7. Strö eller skiva över mozzarellaost.
  8. Strö över riven parmesan eller grana padano.
  9. Grädda fänkålsgratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills den kokat upp och fått fin färg.
  10. Ta ut och servera fänkålsgratängen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer