Lammtagine med fänkål

Lammtagine eller lammgryta från Marocko smaksatt med fänkål, saffran, färsk koriander, lök, vitlök, citron och oliver. Servera med couscous, kokt råris, gott bröd, inlagda citroner eller andra valfria tillbehör. Funkar också med sallad, potatis, pasta eller valfritt tillbehör. 

Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, fina svarta oliver, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Gillar du chili så kan du ha lite harissa blandat med olivolja i en skål till grytan. Vidare är hummus samt platta arabiska liba bröd att bre hummusen på gott till grytan. 

En tagine är en slags gryta i keramik med ett lock som gör att vätskan dunstar tillbaka ner i grytan. Man kan ta en vanlig stekgryta med lock också. 

4 port lammtagine med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammstek utan ben, räkna 700 gram med ben
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad koriander
  • 1/4 kuvert saffran
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 stor fänkål
  • 1 citron
  • 1 dl oliver, ex. svarta fina oliver med kärnor
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala lök och hacka eller riv den fint. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en skål. Skär köttet i grova stora tärningar. Blanda lök, vitlök, lammkött, hälften av den färska hackade koriandern, saffran, ingefära, svartpeppar samt något krm salt.
  2. Värm en stekpanna och bryn det marinerade lammköttet lite i taget i olivolja. Lägg över i en tagine eller stekgryta med lock efter hand.
  3. Fyll på med vatten så det täcker köttet till 2/3 och låt sedan koka på låg värme under lock i ca 1 timme och 15 minuter. Rör och kolla då och då om det behövs lite mer vatten så det inte kokar torrt.
  4. Skölj och skär fänkål i halvor. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla sedan fänkålen samt tillsätt till grytan.
  5. Koka lammgrytan ytterligare 20 minuter tills lammköttet är mört. Börja koka ex. couscous eller annat tillbehör.
  6. Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pressa i saften från 1-4 klyftor - smaka av under tiden med salt och peppar.
  7. Vid servering strö över oliver och mer färsk koriander samt ev. hackade blad från fänkålen. Kan garneras med hackad blad/blast från fänkålen, hackad bladpersilja, färska klyftade eller skivade citroner eller inlagda salta citroner, pistagenötter, hackad färsk koriander samt kärnor från granatäpple. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer