Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis

En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.

6 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 250 gram fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 gram kålrabbi
  • 150 gram potatis
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl hyvlad eller riven parmesan att garnera soppan med (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort fula delar på fänkålen. Dela den på längden på mitten i fyra delar. Skär bort den grova mittstammen. Strimla fänkålen så tunt du kan med kniv eller köksmandolin. Lägg fänkålen i en stor kastrull och tillsätt olivoljan.
  2. Skala och dela löken på halva. Strimla den och lägg i kastrullen.
  3. Skala och klyfta vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Skala kålrabbisarna, dela dem och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  5. Skala potatisen, dela på mitten och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen på hög värme under omrörning i ca 3 minuter.
  7. Tillsätt mjölk, vatten och grädde och koka upp. Rör då och då.
  8. Koka fänkålssoppan på medelvärme i minst 30 minuter.
  9. När fånkål, kålrabbi och potatis kokat mjuka så kan du mosa dem i soppan med en visp, elvisp eller mixa med en stavmixer. Då reder sig soppan och får samtidigt lite grova bitar med tuggmotstånd.
  10. Smaka av fänkålssoppan med salt, peppar, vinäger samt ev. tryffelolja.
  11. Servera fänkålssoppan med gott bröd samt ev. pålägg och garnera ev. soppan med hyvlad eller riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer