Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis

En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.

6 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 250 gram fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 gram kålrabbi
  • 150 gram potatis
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl hyvlad eller riven parmesan att garnera soppan med (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort fula delar på fänkålen. Dela den på längden på mitten i fyra delar. Skär bort den grova mittstammen. Strimla fänkålen så tunt du kan med kniv eller köksmandolin. Lägg fänkålen i en stor kastrull och tillsätt olivoljan.
  2. Skala och dela löken på halva. Strimla den och lägg i kastrullen.
  3. Skala och klyfta vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Skala kålrabbisarna, dela dem och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  5. Skala potatisen, dela på mitten och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen på hög värme under omrörning i ca 3 minuter.
  7. Tillsätt mjölk, vatten och grädde och koka upp. Rör då och då.
  8. Koka fänkålssoppan på medelvärme i minst 30 minuter.
  9. När fånkål, kålrabbi och potatis kokat mjuka så kan du mosa dem i soppan med en visp, elvisp eller mixa med en stavmixer. Då reder sig soppan och får samtidigt lite grova bitar med tuggmotstånd.
  10. Smaka av fänkålssoppan med salt, peppar, vinäger samt ev. tryffelolja.
  11. Servera fänkålssoppan med gott bröd samt ev. pålägg och garnera ev. soppan med hyvlad eller riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer