Fänkålssallad

Skivad fänkål som marinerats blir mjuk och god och kan serveras som sallad eller tillbehör till det mesta.

Fänkål är dessutom nyttigt, snabbt och enkelt att laga till sallad. God sallad till buffé, fisk, grillat, vegetariskt eller kyckling. Du kan också ha i en eller flera tunt skivade lökar i fänkålssalladen ex. knipplök, vårlök, purjolök, rödlök, silverlök eller gul lök. Annat som passar i är tunt strimlade morötter, rödkål, rödlök, vitkål och rotselleri. 

4 portioner fänkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk hackad dill eller bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort botten på fänkålen, dela den i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla varje del så tunt du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare om du lagar till många.
  2. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  3. Hacka dill eller bladpersilja om du önskar samt tillsätt det.
  4. Tillsätt fänkålen och massera in marinaden med händerna några minuter (tvätta händerna innan). Då mjuknar fänkålen.
  5. Smaka av fänkålssalladen med ev. mer salt, vinäger och vitpeppar.
  6. Servera fänkålssalladen direkt eller så kan du ha den i kylen tills det är dags för servering (den blir bara godare i kylen).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer