Fänkålssallad

Skivad fänkål som marinerats blir mjuk och god och kan serveras som sallad eller tillbehör till det mesta.

Fänkål är dessutom nyttigt, snabbt och enkelt att laga till sallad. God sallad till buffé, fisk, grillat, vegetariskt eller kyckling. Du kan också ha i en eller flera tunt skivade lökar i fänkålssalladen ex. knipplök, vårlök, purjolök, rödlök, silverlök eller gul lök. Annat som passar i är tunt strimlade morötter, rödkål, rödlök, vitkål och rotselleri. 

4 portioner fänkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk hackad dill eller bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort botten på fänkålen, dela den i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla varje del så tunt du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare om du lagar till många.
  2. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  3. Hacka dill eller bladpersilja om du önskar samt tillsätt det.
  4. Tillsätt fänkålen och massera in marinaden med händerna några minuter (tvätta händerna innan). Då mjuknar fänkålen.
  5. Smaka av fänkålssalladen med ev. mer salt, vinäger och vitpeppar.
  6. Servera fänkålssalladen direkt eller så kan du ha den i kylen tills det är dags för servering (den blir bara godare i kylen).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer