Potatis och fänkålssoppa

Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.

6 portioner potatis och fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 400 gram fänkål
  • 800 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i tärningar ca 2x2 cm.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den.
  3. Fräs purjolöken i olivolja i en stor kastrull någon minut. Rör då och då.
  4. Tillsätt potatisen och rör då och då.
  5. Skölj och skär bort fula delar på fänkålen. Spara gärna gröna blad från fänkålen att garnera soppan med.
  6. Skär fänkålen i bitar ca 2x2 cm och fräs med purjolöken och potatisen.
  7. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den.
  8. Häll i vatten och koka upp (gärna under lock).
  9. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme i 15 minuter minst.
  10. Mosa sedan sönder den mjuka potatisen med en visp, elvisp eller mixa soppan lite med en stavmixer.
  11. Smaka av soppan med salt och peppar samt ev. tryffelolja.
  12. Servera soppan med ett gott bröd. Du kan garnera med ex. lantchips eller rotfruktschips och det gröna från fänkålen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer