Fänkålssoppa

En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.

4 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar, 1 gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
  2. Skär halvorna i strimlor på längden.
  3. Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
  4. Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
  7. Koka fänkålen i minst 30 minuter.
  8. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
  10. Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer