Fänkålssoppa

En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.

4 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar, 1 gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
  2. Skär halvorna i strimlor på längden.
  3. Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
  4. Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
  7. Koka fänkålen i minst 30 minuter.
  8. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
  10. Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer