Fänkålssoppa med Pernod och laxboll

Introduktion och förberedelse

Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.

Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.

Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.

Att dricka till

Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.

4 portioner fänkålssoppa med Pernod

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram fänkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl Pernod anissprit (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 4 msk färskost naturell
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 1 äpple
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
  2. Strimla fänkålen i bitar.
  3. Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
  4. Låt koka i cirka 30 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
  6. Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
  7. Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
  8. Blanda i lax- och äppeltärningarna.
  9. Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
  10. Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04