Fänkålssoppa med Pernod och laxboll

Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.

4 portioner fänkålssoppa med Pernod

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram fänkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl Pernod anissprit (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 4 msk färskost naturell
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 1 äpple
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
  2. Strimla fänkålen i bitar.
  3. Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
  4. Låt koka i cirka 30 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
  6. Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
  7. Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
  8. Blanda i lax- och äppeltärningarna.
  9. Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
  10. Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer