Fänkålssoppa med Pernod och laxboll

Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.

4 portioner fänkålssoppa med Pernod

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram fänkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl Pernod anissprit (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 4 msk färskost naturell
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 1 äpple
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
  2. Strimla fänkålen i bitar.
  3. Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
  4. Låt koka i cirka 30 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
  6. Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
  7. Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
  8. Blanda i lax- och äppeltärningarna.
  9. Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
  10. Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer