Vörtlimpa eller vörtbröd

Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.

För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en klassiker på traditionella svenska julbordet.

Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.

Istället för porter kan du ta julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten.

Istället för vörtmix kan du ta 3 pomeransskal - finhackade eller stötta, 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

2 vörtlimpor eller vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
  3. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  4. Smula sönder jästen i en stor degbunke.
  5. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
  9. Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
  10. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
  11. Sätt på ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.
  13. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.
  14. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.
  15. Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.
E-mail
Medel: 4.1 (61 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer