Vörtlimpa eller vörtbröd

Introduktion och förberedelse

Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.

Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en klassiker på traditionella svenska julbordet.

Köpt vörtmix eller blanda kryddor själv

För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans.

Annars får man god smak genom att blanda torkade kryddor. Räkna 3 pomeransskal - blötlägg pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar och finhacka dem eller stöt dem torkade; 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

Istället för porter öl kan du ta julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten.

2 vörtlimpor eller vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
  3. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  4. Smula sönder jästen i en stor degbunke.
  5. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
  9. Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
  10. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
  11. Sätt på ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.
  13. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.
  14. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.
  15. Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.
E-mail
Medel: 3.9 (90 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.