Vörtlimpa eller vörtbröd

Introduktion och förberedelse

Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.

Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en klassiker på traditionella svenska julbordet.

Köpt vörtmix

För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans.

Blanda kryddor själv

Annars får man god smak genom att blanda torkade kryddor.

Räkna 3 pomeransskal - blötlägg pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar och finhacka dem eller stöt dem torkade.

Ta vidare 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

Varianter

  • Du kan baka ut degen till runda bullar och baka vörtfrallor - kuvertbröd - istället för stora limpor och bröd.
  • Istället för porter öl kan du ta julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten.

Hembakt vörtbröd i skivor på skärbräda
Hembakt vörtbröd kan du baka som runda bröd eller limpor men även som små frallor och kuvertbröd om man vill det.

2 vörtlimpor eller vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 flaska 33 cl porter, svagdricka, julmust eller julöl
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 10 dl rågsikt
  • 3-5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kaffe eller vatten att pensla bröden med

Tillagning

  1. Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust eller julöl.
  3. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  4. Smula sönder jästen i en stor degbunke.
  5. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).
  6. Tillsätt 10 dl rågsikt och 3 dl vetemjöl samt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer vetemjöl till en smidig deg som precis släpper från bunken.
  7. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 60 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
  9. Lägg vörtlimporna på en plåt med bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
  10. Täck över och låt jäsa ytterligare 35 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
  11. Sätt på ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  12. Pensla bröden med kaffe eller vatten. Sätt in bröden i mitten av ugnen.
  13. Grädda ca 30-40 minuter.
  14. Ta ut och låt bröden svalna under kökshandduk.
E-mail
Medel: 3.8 (170 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-14