Dopp i grytan

Introduktion och förberedelse

Dopp i grytan är bröd som doppas och kokas hastigt i skinkspad och serveras med en klick smör och/eller skinka.

Serveringsförslag

  • Dopp i grytan är vanligt på julbord. Det finns flera varianter och olika traditioner runt om i Sverige. Grunden är att använda spadet från skinkan att doppa bröd i.
  • Själv gillar jag att doppa tunnbröd - se bild - men vörtbröd är också vanligt. Sedan toppar jag med en klick smör som får smälta över tunnbrödet.
  • I Västerbotten äts dopp i grytan till julfrukost men det kan såklart serveras när man önskar. Själv äter jag det som den första rätten på julbordet.

Tips

  • Du kan använda spad från ugnsstekt skinka eller kokt skinka. Gör du ugnsstekt skinka så använd en stekpåse som samlar upp skinkspadet.
  • Använder du spad från kokt skinka så kokar du ner det i en kastrull någon timme till lagom sälta. Smaka och späd spadet till lagom sälta.
  • Vill du inte ha så fett spad kan du låta det kallna och sedan plocka bort fettet på toppen innan du gör dopp i grytan.

4 portioner dopp i grytan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 8 skivor tunnbröd eller vörtbröd
  • 50 gram smör till servering
  • 100 gram skivad skinka till servering (valfritt)
  • Dopp från ugnsstekt skinka: 2 dl spad från ugnsstekt skinka
  • 8 dl vatten
  • Dopp från kokt skinka: 1 liter nedkokt spad

Tillagning

  1. Med spad från ugnstekt skinka: Späd spadet från den ugnstekta skinkan med några dl vatten tills det är lagom salt. Smaka.
  2. Med spad från kokt skinka: koka ner 1,5 liter av spadet i ca en timme till ca en liter spad som är lagom salt. Smaka.
  3. Sjud spadet i en kastrull och lägg i ett bröd i taget.
  4. Låt sjuda mjukt (om det är hårt tunnbröd) ca 2 minuter i skinkspadet.
  5. Ta upp med hålslev och servera dopp i grytan med en klick smör och/eller en skiva skinka.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-14