Dopp i grytan

Introduktion och förberedelse

Dopp i grytan är en klassiker till julbordet. Tunnbröd eller vörtbröd doppas och kokas mjukt i salt skinkspad och serveras med en klick smör och/eller skinka.

Du kan använda spad från ugnsstekt skinka eller kokt skinka. Gör du ugnsstekt skinka så använd en stekpåse som samlar upp skinkspadet.

Använder du spad från kokt skinka så kokar du ner det i en kastrull någon timme till lagom sälta. Smaka och späd spadet till lagom sälta.

Vill du inte ha så fett spad kan du låta det kallna och sedan plocka bort fettet på toppen innan du gör dopp i grytan.

Du kan doppa hårt tunnbröd eller vörtbröd i grytan.

I Västerbotten äts dopp i grytan till julfrukost men det kan såklart serveras när man önskar ex. innan eller till julbordet.

Man kan också smaksätta skinkspadet med någon tsk ljus soja och något krm ingefära men jag gillar när den är naturell med salt smak av skinka.

Lagar du till fler personer så behöver du ej så mycket mer spad utan mest mer bröd att doppa. Skaka då gärna av brödet med en hålslev så du sparar på spadet.

4 portioner dopp i grytan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 8 skivor tunnbröd eller vörtbröd
  • 50 gram smör till servering
  • 100 gram skivad skinka till servering (valfritt)
  • Dopp från ugnsstekt skinka: 2 dl spad från ugnsstekt skinka
  • 8 dl vatten
  • Dopp från kokt skinka: 1 liter nedkokt spad

Tillagning

  1. Med spad från ugnstekt skinka: Späd spadet från den ugnstekta skinkan med några dl vatten tills det är lagom salt. Smaka.
  2. Med spad från kokt skinka: koka ner 1,5 liter av spadet i ca en timme till ca en liter spad som är lagom salt. Smaka.
  3. Sjud spadet i en kastrull och lägg i ett bröd i taget.
  4. Låt sjuda mjukt (om det är hårt tunnbröd) ca 2 minuter i skinkspadet.
  5. Ta upp med hålslev och servera dopp i grytan med en klick smör och/eller en skiva skinka.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer