Dopp i grytan
Dopp i grytan är bröd som doppas och kokas hastigt i skinkspad och serveras med en klick smör och/eller skinka.
Tillagning
- Med spad från ugnstekt skinka: Späd spadet från den ugnstekta skinkan med några dl vatten tills det är lagom salt. Smaka.
- Med spad från kokt skinka: koka ner 1,5 liter av spadet i ca en timme till ca en liter spad som är lagom salt. Smaka.
- Sjud spadet i en kastrull och lägg i ett bröd i taget.
- Låt sjuda mjukt (om det är hårt tunnbröd) ca 2 minuter i skinkspadet.
- Ta upp med hålslev och servera dopp i grytan med en klick smör och/eller en skiva skinka.
Serveringsförslag
- Dopp i grytan är vanligt på julbord. Det finns flera varianter och olika traditioner runt om i Sverige. Grunden är att använda spadet från skinkan att doppa bröd i.
- Själv gillar jag att doppa tunnbröd - se bild - men vörtbröd är också vanligt. Sedan toppar jag med en klick smör som får smälta över tunnbrödet.
- I Västerbotten äts dopp i grytan till julfrukost men det kan såklart serveras när man önskar. Själv äter jag det som den första rätten på julbordet.
Tips
- Du kan använda spad från ugnsstekt skinka eller kokt skinka. Gör du ugnsstekt skinka så använd en stekpåse som samlar upp skinkspadet.
- Använder du spad från kokt skinka så kokar du ner det i en kastrull någon timme till lagom sälta. Smaka och späd spadet till lagom sälta.
- Vill du inte ha så fett spad kan du låta det kallna och sedan plocka bort fettet på toppen innan du gör dopp i grytan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal