Vegansk thai pasta

Vegansk thai pasta med sojafärs, kokosmjölk och röd currypasta.
Du kan välja valfri pasta - på bilden med skruvar - men tagliatelle, spagetti eller penne blir också gott.
En vegan och vegetarisk pasta.
Om du vill laga lite enklare pastasås så kan du skippa salladslök, färsk koriander, thaibasilika, limeblad samt lime.
Istället för thailändsk röd chili kan du ta valfri chili efter smak ex. 1-2 färsk spansk chilipeppar eller 0,5 tsk chiliflakes. Riktigt starkt blir det med några thailändska Birds Eye chilies.

4 portioner vegansk thai pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta
  • 1 gul lök
  • 5 msk matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 röda thai chili
  • 50 gram röd currypasta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk socker
  • 350 gram sojafärs
  • 2 salladslökar
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad thaibasilika (sweet basil)
  • 2,5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 5 limeblad
  • 1 lime

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en såskastrull med 2 msk olja.
  2. Fräs löken någon minut.
  3. Skala och pressa i vitlök, skölj och hacka chili samt tillsätt med currypasta. Rör om och fräs någon minut.
  4. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk samt socker och låt koka på medelvärme. Rör då och då.
  5. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt några droppar olja samt en halv tsk salt.
  6. Fräs sojafärsen och bryn den i ca 3 minuter i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra den.
  7. Koka pastan enligt paketet. Brukar vara runt 10 minuter beroende på sort.
  8. Tillsätt sojafärsen till tomatsåsen.
  9. Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i såsen.
  10. Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  11. Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till såsen.
  12. Tillsätt Oatly Imat och limeblad.
  13. Blanda pastan med såsen och garnera med resten av salladslöken, thaibasilikan och den färska koriander. Servera med klyftor av lime.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat