Vegansk thai pasta

Vegansk thai pasta med sojafärs, kokosmjölk och röd currypasta.
Du kan välja valfri pasta - på bilden med skruvar - men tagliatelle, spagetti eller penne blir också gott.
En vegan och vegetarisk pasta.
Om du vill laga lite enklare pastasås så kan du skippa salladslök, färsk koriander, thaibasilika, limeblad samt lime.
Istället för thailändsk röd chili kan du ta valfri chili efter smak ex. 1-2 färsk spansk chilipeppar eller 0,5 tsk chiliflakes. Riktigt starkt blir det med några thailändska Birds Eye chilies.

4 portioner vegansk thai pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta
  • 1 gul lök
  • 5 msk matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 röda thai chili
  • 50 gram röd currypasta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk socker
  • 350 gram sojafärs
  • 2 salladslökar
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad thaibasilika (sweet basil)
  • 2,5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 5 limeblad
  • 1 lime

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en såskastrull med 2 msk olja.
  2. Fräs löken någon minut.
  3. Skala och pressa i vitlök, skölj och hacka chili samt tillsätt med currypasta. Rör om och fräs någon minut.
  4. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk samt socker och låt koka på medelvärme. Rör då och då.
  5. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt några droppar olja samt en halv tsk salt.
  6. Fräs sojafärsen och bryn den i ca 3 minuter i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra den.
  7. Koka pastan enligt paketet. Brukar vara runt 10 minuter beroende på sort.
  8. Tillsätt sojafärsen till tomatsåsen.
  9. Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i såsen.
  10. Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  11. Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till såsen.
  12. Tillsätt Oatly Imat och limeblad.
  13. Blanda pastan med såsen och garnera med resten av salladslöken, thaibasilikan och den färska koriander. Servera med klyftor av lime.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer