Tobbes frukostbröd frukostbullar

Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd. Kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.

25 frukostbröd

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Gröt till Tobbes frukostbröd: 4 dl havregryn
  • 8 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Deg till Tobbes frukostbröd: 50 g margarin eller smör
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk hel kummin (valfritt)
  • 2,5 liter vetemjöl
  • Pensling av frukostbröden: 2 ägg
  • 1 dl blå vallmofrön

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
  2. Stöt kummin i en mortel (om du vill ha det i).
  3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
  4. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
  5. Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
  6. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
  8. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  9. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer