Sylt med hallon

Hemgjord sylt med hallon eller hallonsylt. Hallonsylt är lätt att göra genom att koka ihop mosa rensade hallon med socker. Vill du ha en hållbar hallonsylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.

1 liter sylt med hallon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon
  • 5 dl socker eller syltsocker (skippa då nedan ingredienser)
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa hallon.
  2. Mosa ihop hallon med socker i en gryta.
  3. Värm under omrörning och koka hallonen 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
  4. Ett tips är att sterilisera rena burkar att förvara hallonsylten i genom att värma dem i ugnen på 100 grader.
  5. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och socker (eller använd syltsocker). Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  6. Häll hallonsylten på burkar och sätt på lock.
  7. Förvara hallonsylten svalt och mörkt. Den håller flera månader oöppnad.
  8. Förvara öppnad burk hallonsylt i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer