Sylt med hallon

Hemgjord sylt med hallon eller hallonsylt. Hallonsylt är lätt att göra genom att koka ihop mosa rensade hallon med socker. Vill du ha en hållbar hallonsylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.

1 liter sylt med hallon

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 kg hallon
 • 5 dl socker eller syltsocker (skippa då nedan ingredienser)
 • 1 krm natriumbensoat
 • 1 tsk pektin eller enligt paket
 • 1 krm citronsyra
 • 2 msk socker

Tillagning

 1. Rensa hallon.
 2. Mosa ihop hallon med socker i en gryta.
 3. Värm under omrörning och koka hallonen 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
 4. Ett tips är att sterilisera rena burkar att förvara hallonsylten i genom att värma dem i ugnen på 100 grader.
 5. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och socker (eller använd syltsocker). Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 6. Häll hallonsylten på burkar och sätt på lock.
 7. Förvara hallonsylten svalt och mörkt. Den håller flera månader oöppnad.
 8. Förvara öppnad burk hallonsylt i kylen.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer