Sparrisstuvning

Sparrisstuvning passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes. Du kan stuva färsk grön eller vit sparris eller konserverad sparris på burk.

Burksparris eller konserverad sparris kallas ibland stångsparris.

Färsk grön eller vit sparris som du kokar själv innan blir godast.

4 portioner sparrisstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde, grönsaksbuljong eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 burk sparris, ex. stångsparris 250 gram med vätska, 160 utan vätska; eller 7-8 stänger kokt färsk sparris - grön eller vit

Tillagning

  1. Med färsk spenat: grön sparris skär du ett nytt snitt på nedtill. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka sedan mjuka med någon halv tsk salt i ca 5-8 minuter. Vit sparris är ofta lite tjockare. Är den träig i nederdelen så skalar du den försiktigt. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka mjuk i ca 3-5 minuter i saltat vatten.
  2. Med burksparris: öppna burken och skölj sparrisen i durkslag.
  3. Stuvningen: fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och koka i 5 minuter på låg värme. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  4. Tillsätt sparrisen samt persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer