Sparrisstuvning

Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.

4 portioner sparrisstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde, grönsaksbuljong eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 burk sparris, ex. stångsparris 250 gram med vätska, 160 utan vätska (eller 7-8 stänger färsk)

Tillagning

  1. Med färsk spenat: grön sparris skär du ett nytt snitt på nedtill. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka sedan mjuka med någon halv tsk salt i ca 5-8 minuter. Vit sparris är ofta lite tjockare. Är den träig i nederdelen så skalar du den försiktigt. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka mjuk i ca 3-5 minuter i saltat vatten.
  2. Med burksparris: öppna burken och skölj sparrisen i durkslag.
  3. Stuvningen: fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och koka i 5 minuter på låg värme. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  4. Tillsätt sparrisen samt persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer