Sparrisstuvning
Introduktion och förberedelse
Sparrisstuvning passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes. Du kan stuva färsk grön eller vit sparris eller konserverad sparris på burk.
Burksparris eller konserverad sparris kallas ibland stångsparris.
Färsk grön eller vit sparris som du kokar själv innan blir godast.
Tillagning
- Med färsk spenat: grön sparris skär du ett nytt snitt på nedtill. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka sedan mjuka med någon halv tsk salt i ca 5-8 minuter. Vit sparris är ofta lite tjockare. Är den träig i nederdelen så skalar du den försiktigt. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka mjuk i ca 3-5 minuter i saltat vatten.
- Med burksparris: öppna burken och skölj sparrisen i durkslag.
- Stuvningen: fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och koka i 5 minuter på låg värme. Rör då och då så det inte bränns i botten.
- Tillsätt sparrisen samt persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal