Sparrisstuvning
Sparrisstuvning passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Tillagning
- Med färsk spenat: grön sparris skär du ett nytt snitt på nedtill. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka sedan mjuka med någon halv tsk salt i ca 5-8 minuter. Vit sparris är ofta lite tjockare. Är den träig i nederdelen så skalar du den försiktigt. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka mjuk i ca 3-5 minuter i saltat vatten.
- Med burksparris: öppna burken och skölj sparrisen i durkslag.
- Stuvningen: fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och koka i 5 minuter på låg värme. Rör då och då så det inte bränns i botten.
- Tillsätt sparrisen samt persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Tips
- Du kan stuva färsk grön eller vit sparris eller konserverad sparris på burk.
- Burksparris eller konserverad sparris kallas ibland stångsparris.
- Färsk grön eller vit sparris som du kokar själv innan blir godast.
Uppskattat näringsvärde per portion: 204 kcal