Sockerkringlor

Introduktion och förberedelse

Klassiska kringlor doppade i socker. Goda till fika eller picknick.

Sockerkringlor håller sig goda länge - upp till några veckor - om de förvaras torrt och lufttätt i en burk med lite bakplåtspapper mellan.

ca 32 sockerkringlor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 225 gram smör
  • 2 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker eller pärlsocker till garnering av sockerkringlorna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull eller mikro.
  3. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en stor bunke.
  4. Tillsätt socker, grädde och smält smör.
  5. Rör ihop till en jämn deg.
  6. Lägg ut degen på bakbord eller en stor bricka.
  7. Dela degen mitt itu tre gånger. Då får du 32 degbitar.
  8. Förbered en tallrik med strösocker eller pärlsocker.
  9. Förbered ca 3 plåtar med bakplåtspapper.
  10. Rulla degbitarna till längder, ca 20 cm långa, och vik ihop till runda kringlor eller valfri form.
  11. Vänd toppen i strösocker eller pärlsockret på tallriken.
  12. Placera sockerkringlorna med några cm mellanrum på plåtarna.
  13. Grädda kringlorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara sockerkringlorna lufttätt.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.