Snabbsaltade Västeråsgurkor

Introduktion och förberedelse

Snabbsaltade Västeråsgurkor som du lägger in med vatten, salt och lite socker samt dillkronor och pepparrot.

Denna gurka är en snabbare variant på saltgurka som går lätt och fort att lägga in men bara håller någon månad.

Serveringsförslag

  • Snabbsaltad Västeråsgurka är god som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, smörgåsbord med mera.
  • Saltgurka passar även som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej.

Varianter

Kan även smaksättas med någon tsk vit- eller svarpeppar samt någon msk bruna eller gula senapsfrön.

Val av gurka

  • Köp Västeråsgurkor som även kallas frilandsgurka, druvgurka, ättiksgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
  • Räkna ca 15 - 20 stycken 7-10 cm långa Västeråsgurkor.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.

Tips

  • Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.

1,5 liter snabbsaltad Västeråsgurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurka
  • 30 gram pepparrot
  • 5 dillkronor utan stjälkar
  • LAG: 8 dl vatten
  • 1 dl hushållssalt, helst utan jod
  • 2 tsk socker

Tillagning

  1. LAG: Blanda vatten, salt och socker i en kanna och rör då och då tills det löst sig.
  2. Skölj och skrubba gurkorna väl. Skär bort blomfästen och ev. fula delar.
  3. Stick håll i dem med en baksticka här och där.
  4. Skölj dillkronor väl. Klipp bort stjälkar.
  5. Skala och skär pepparrot i skivor.
  6. Varva gurkor, dillkronor och pepparrot i en 1,5 liters burk eller flera mindre burkar.
  7. Se till så att lagen täcker. Tryck ner gurkorna under lagen. Sätt på lock. Vill de ej hålla sig under lagen vänta med lock och sätt en tyngd ex. ett rent glas med vatten som trycker ner gurkorna.
  8. Ställ i kylen i minst 2 dagar.
  9. Ta bort bort ev. tyngd. Tryck ner gurkor och se till att de ligger under lagen. Sätt på lock. Förvaras svalt. Håller någon månad. Blir godast efter någon vecka.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14