Snabbsaltade gurkor

Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.

Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga. Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor eller inläggningsgurkor. Västeråsgurka är ofta lite större i storlek. Det går utmärkt med mindre inläggningsgurka. 

Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.

Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna. Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.

1 kg Västeråsgurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 10 dillkronor
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 100 gram pepparrot
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk socker
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt

Tillagning

  1. Blanda lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit. Låt stå tills socker och salt löst sig. Rör då och då.
  2. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  3. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Är gurkorna för stora för burken så kan du skära dem i halvor eller grova bitar.
  6. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att vätskan täcker ända upp till kanten (och över gurkorna) och sätt sedan på locket. Gör annars lite mer saltlag.
  7. Låt gurkorna stå och mogna i svalt i en vecka. Gärna i kylen.
  8. Snabbsaltade gurkor håller några månader svalt och mörkt.
  9. Öppnad burk snabbsaltade gurkor förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer