Snabba pepparkakor

Här är recept på en pepparkaksdeg du blandar ihop snabbt med smör, bikarbonat, kryddor och vetemjöl som blir goda pepparkakor.

En variant på klassiska pepparkakor. Ska du bygga pepparkakshus så ska du göra en speciellt stabil pepparkaksdeg till pepparkakshus.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl socker
  • 225 gram smör
  • 1 msk sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • Kristyr: 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Rör ut sockret i rumsvarmt smör (mikra lite om det behövs) tills blandningen är porös.
  2. Tillsätt sirap, bikarbonat, kryddor och ägget och rör.
  3. Blanda i mjöl till en fast deg. Matberedare fungerar bra till detta.
  4. Nu är degen klar att formas till små runda kakor eller vad man vill.
  5. Ska man kavla degen går det lättare om man kyler ner degen innan.
  6. Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  7. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin).
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Fortsätt grädda tills degen är slut.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. # Kristyr recept
  13. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  14. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer