Snabba pepparkakor

Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på klassiska pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl socker
  • 225 smör
  • 1 msk sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk ingefära, mald
  • 1 msk kanel, mald
  • 1 msk kardemumma
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • Kristyr: 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Rör ut sockret i rumsvarmt smör (mikra lite om det behövs) tills blandningen är porös.
  2. Tillsätt sirap, bikarbonat, kryddor och ägget och rör.
  3. Blanda i mjöl till en fast deg. Matberedare fungerar bra till detta.
  4. Nu är degen klar att formas till små runda kakor eller vad man vill.
  5. Ska man kavla går det lättare om man kyler ner degen innan.
  6. Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  7. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin).
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Fortsätt grädda tills degen är slut.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. # Kristyr recept
  13. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  14. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer