Snabba pepparkakor

Här är recept på en pepparkaksdeg du blandar ihop snabbt med smör, bikarbonat, kryddor och vetemjöl som blir goda pepparkakor.

En variant på klassiska pepparkakor. Ska du bygga pepparkakshus så ska du göra en speciellt stabil pepparkaksdeg till pepparkakshus.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl socker
  • 225 gram smör
  • 1 msk sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • Kristyr: 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Rör ut sockret i rumsvarmt smör (mikra lite om det behövs) tills blandningen är porös.
  2. Tillsätt sirap, bikarbonat, kryddor och ägget och rör.
  3. Blanda i mjöl till en fast deg. Matberedare fungerar bra till detta.
  4. Nu är degen klar att formas till små runda kakor eller vad man vill.
  5. Ska man kavla degen går det lättare om man kyler ner degen innan.
  6. Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  7. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin).
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Fortsätt grädda tills degen är slut.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. # Kristyr recept
  13. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  14. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 3 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept