Sharonmarmelad
Sharonmarmelad får fyllig smak av vaniljstång och stjärnanis. God som vanlig marmelad till frukostmackan, rostbröd eller till ost med mera.
Smaken blir lite som en blandning av plommon, mango och aprikos.
Jag fick ut ca 6 dl marmelad som jag fyllde i två burkar på ca 3 dl vardera.
Sterilisera gärna burkarna innan om du vill spara marmeladen längre tid. Öppnad burk förvaras i kylen.
Tillagning
- Skölj och skär sharonfrukterna i småbitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
- Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg med sharonfrukten. Tillsätt stjärnanis.
- Koka upp under omrörning.
- Tillsätt syltsocker och gelésocker.
- Koka sedan på låg värme i ca 20 minuter. Rör då och då.
- Ta upp kryddorna och mixa sönder lite grovt till önskad konsistens med en stavmixer.
- Häll upp och fördela marmeladen på två rengjorda marmeladburkar.
- Sätt på lock och vänd upp och ner att svalna.
- Förvara öppnad burk i kylen.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Varianter
- Du kan mixa sönder sharonbitarna till lite mindre bitar eller behålla stora chunky bitar i marmeladen om du önskar det.
- Gott är ävan att skala och hacka med ett äpple.
- Vanilj och stjärnanis är valfritt att ha i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal