Rimmad julskinka

Introduktion och förberedelse

Rimmad julskinka i saltlake. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas och saltas in i saltlake 1-2 veckor beroende på storlek.

Saltlaken som skinkan rimmas i blandar du enkelt av kallt vatten, salt och socker. Man kan också koka upp vattnet och lösa upp salt och socker samt sedan låta lagen kallna helt innan du använder den.

Saltet tränger dels in i köttet och ger smak samt hållbarhet. Socker ger förutom smak en mjuk konsistens.

Receptet funkar såklart till vanlig rimmad skinka också men det är mest vanligt att folk rimmar skinka till jul.

Framförhållning

 • Tips är att tänka på när du vill ha skinkan klar så att du timar in tiden du börjar lägga skinkan i saltlag så att den är färdigrimmad lagom till när du ska tillaga och servera den.
 • Räkna minst en vecka innan för en liten skinka och upp till två veckor innan för en stor skinka.

Tillagning efter rimning

Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Håll bort saltlagen och täck skinkan med vatten. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner.

Den rimmade julskinkan kan kokas eller stekas i ugnen.

Färsk eller fryst skinka

Du kan rimma färsk eller fryst skinka utan ben. Har du fryst skinka utan ben kan du lägga den att tina direkt i saltlaken.

30% svinn

Tänk på att skinkan krymper och tappar ca 30% i vikt från inköp tills den är färdig att äta.

Skinka med ben

För att saltblandningen ska tränga in i hela skinkan så skär du några snitt likt fickor längs med och in vid benet. Stoppa in lite salt och sockerblandning i fickorna och låt skinkan ligga svalt 2 timmar innan du rimmar hela skinkan i saltlaken.

Fryst skinka med ben tinar du först i direkt i saltlaken i 2 dygn. Ta sedan upp och skär ett snitt vid benet och stoppa in lite salt och socker som ovan och lägg sedan tillbaks i saltlaken.

Mer färg på julskinkan med salpeter

Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosarött - utan salpeter blir skinkan grå. Det är dock valfritt och kan uteslutas. Salpeter hittar du på kryddhyllan. Se förpackning för dosering. 1 msk till 10 liter saltlake brukar vara lagom.

Vanligt salt eller grovsalt

Du kan ta vanligt salt med jod - jodsalt eller grovsalt - grovt salt.

 • Salt (fint salt med jod) väger ca 140 gram per dl.
 • Grovt salt väger ca 120 gram per dl. 100 gram är ca 0,8 dl. Tänk på att grovt salt har olika kornstorlek så volymvikten varierar och det bäst att väga grovt salt.

Du behöver

Något att rimma skinkan i. Här har jag valt att rimma i en plastlåda 15 liter SmartStore som är godkänd för livsmedel.

Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda (31 liter) respektive en mindre låda för mindre skinka (15 liter).

En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Eller skål i keramik. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Tips att hålla skinkan under lagen

Mitt tips är att ta en väl rengjord likadan plastlåda 15 liter smartstore - de är stapelbara - och placera över skinkan och lagen samt lägga i lämplig tyngd som några 1,5 liters petflaskor med vatten eller liknande. En rengord plastbunke, skål eller liknande med tyngd i funkar också men man får balansera den lite så den inte tippar över på den runda skinkan

Julskinka Vatten Salt Socker
1 kg 2 liter 320 gram 0,5 dl
2,5 - 5 kg 7 liter 1,1 kg 1,75 dl
6-12 kg 10 liter 1,6 kg 2,5 dl

1 rimmad skinka

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 14 dagar 4 tim
 • Klart på: 14 dagar 4 tim 15 min

Ingredienser

 • 1 skinka utan ben på 2,5 - 5 kg
 • 1,1 kg salt, vanligt jodsalt eller grovsalt
 • 1,75 dl strösocker
 • 7 liter kallt vatten
 • 2,5 tsk salpeter (valfritt)
 • 1 plastlåda SmartStore 15 liter med lock eller valfri behållare att rimma skinkan i

Tillagning

 1. Blanda salt, socker och eventuellt salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben se tips ovan hur du gnider in extra salt i skinkan.
 2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Man kan också koka upp vattnet och röra tills salt och socker löst sig men då måste man vänta till lagen svalnat och kallnat helt innan du använder den.
 3. Lägg skinkan i saltlagen. Lagen ska täcka skinkan.
 4. Skinkan bör ligga i saltlaken i minst en vecka för en mindre skinka och och upp till två veckor för en stor skinka. Ställ med lock svalt och mörkt.
 5. Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Häll bort saltlaken. Fyll på med kallt vatten så det täcker skinkan. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner. Häll sedan bort allt vatten och nu kan du koka eller steka julskinkan i ugnen - se länkar ovan.
E-mail
Medel: 4.1 (80 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-13