Rimmad skinka julskinka

Rimmad skinka i saltlake. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas den i saltlake. Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i.

Här har jag valt att rimma i en plastlåda (Smartstore från Ortex) som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda respektive en mindre låda för mindre skinka. En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Det går bra att lägga ner färsk eller fryst skinka direkt i lagen utan att först gnida in den med salt, peppar och saltpeter. Salpeter finns på kryddhyllan. En stor skinka väger från 6 till 12 kilo. Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner. Sedan ugnsbakas eller kokas den och sist griljeras skinkan. Sök recept här på Receptfavoriter.se

1 rimmad skinka

  • Förberedelse: 19 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 40 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 stor skinka med ben
  • 1,6 kg salt
  • 2 dl socker
  • 1 msk salpeter (valfritt)
  • 10 liter vatten
  • 1 plastlåda SmartStore 31 liter med lock
  • 1 MINDRE SKINKA UTAN BEN (2,5 - 5 kg): 1,2 kg salt
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 tsk salpeter (valfritt)
  • 8 liter vatten
  • 1 plastlåda SmartStore 15 liter med lock

Tillagning

  1. Blanda salt, socker och salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben så skär ett snitt in mot benet och gnid in salt och socker in mot benet.
  2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Lagen ska täcka skinkan.
  3. Du kan ev. koka upp lagen vid sidan (eller blanda mer lag om det behövs) och låta den kallna samt sedan tillsätta den.
  4. Skinkan bör ligga i saltlaken i minst en vecka och upp till två veckor. Ställ den med lock svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer