Rimmad julskinka

Introduktion och förberedelse

Rimmad julskinka i saltlake. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas och saltas in i saltlake någon vecka. Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner. Sedan kokar eller steker man julskinkan i ugnen.

Saltlaken som skinkan rimmas i blandar du enkelt av vatten, salt och socker. Saltet tränger dels in i köttet och ger smak samt hållbarhet. Socker ger förutom smak en mjuk konsistens.

Receptet funkar såklart till vanlig rimmad skinka också men det är mest vanligt att folk rimmar skinka till jul.

Färsk eller fryst skinka

Du kan rimma färsk eller fryst skinka utan ben. Har du fryst skinka utan ben kan du lägga den att tina direkt i saltlaken.

30% svinn

Tänk på att skinkan krymper och tappar ca 30% i vikt från inköp tills den är färdig att äta.

Skinka med ben

För att saltblandningen ska tränga in i hela skinkan så skär du några snitt likt fickor längs med och in vid benet. Stoppa in lite salt och sockerblandning i fickorna och låt skinkan ligga svalt 2 timmar innan du rimmar hela skinkan i saltlaken. Fryst skinka med ben tinar du först i direkt i saltlaken i 2 dygn. Ta sedan upp och skär ett snitt vid benet och stoppa in lite salt och socker som ovan och lägg sedan tillbaks i saltlaken.

Mer färg på julskinkan med salpeter

Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosarött - utan salpeter blir skinkan grå. Det är dock valfritt och kan uteslutas. Salpeter hittar du på kryddhyllan. Se förpackning för dosering. 1 msk till 10 liter saltlake brukar vara lagom.

Du behöver:

Något att rimma skinkan i. Här har jag valt att rimma i en plastlåda 1 plastlåda SmartStore som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda (31 liter) respektive en mindre låda för mindre skinka (15 liter). En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Eller skål i keramik. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Julskinka Vatten Salt Socker
1 kg 2 liter 320 gram 0,5 dl
2,5 - 5 kg 7 liter 1,1 kg 1,75 dl
6-12 kg 10 liter 1,6 kg 2,5 dl

1 rimmad skinka

 • Förberedelse: 19 min
 • Tillagning: 4 dagar 3 tim 40 min
 • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

 • 1 skinka utan ben på 2,5 - 5 kg
 • 1,1 kg salt
 • 1,75 dl socker
 • 7 liter vatten
 • 2,5 tsk salpeter (valfritt)
 • 1 plastlåda SmartStore 15 liter med lock eller valfri behållare att rimma skinkan i

Tillagning

 1. Blanda salt, socker och eventuellt salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben se tips ovan.
 2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Lägg i skinkan. Lagen ska täcka skinkan.
 3. Skinkan bör ligga i saltlaken i minst en vecka för en mindre skinka och och upp till två veckor för en stor skinka. Ställ med lock svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.1 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.