Saltlag

Grundrecept på olika saltlag eller saltlake till bla saltgurka, tjälknöl, sill, rökning, fågel, lammlår, skinka, fisk, att rimma med osv.
Inlagd saltgurka kan smaksättas med ex: 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar, 20 blad av svarta vinbär eller körsbär och 0,5 färsk skalad pepparrot i tärningar.

1 sats saltlag

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • SALTLAG TILL 1 KG GURKA: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker
  • SALTLAG TILL 1,5 KG (INNAN STEKNING) TJÄLKNÖL: 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk krossad vitpeppar
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • SALTLAG TILL 1 KG FISK FÖR RÖKNING: 0,5 dl strösocker
  • 2 liter vatten
  • 4 dl grovt salt
  • 7 krossade enbär
  • SALTLAG TILL RÖKT KÖTT: 700 g grovt salt
  • 5 liter vatten
  • 10 gram salpeter
  • 5 sockerbitar
  • SALTLAG TILL EN STOR FÅGEL SOM 1,5 KG KYCKLING: 2 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL LAMMLÅR CA 2 KG: 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL EN SKINKA CA 4 KG: 5 liter vatten
  • 750 gram salt
  • 1 dl socker
  • SALTLAG TILL SILL OCH FISK: 1 liter vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. Mät upp vatten, salt och socker samt ev. kryddor i en kastrull.
  2. Värm och rör så att salt och socker löser sig.
  3. Låt saltlagen svalna.
  4. Nu kan du använda din saltlag att rimma med.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer