Saltlag

Grundrecept på olika saltlag eller saltlake till bla saltgurka, tjälknöl, sill, rökning, fågel, lammlår, skinka, fisk, att rimma med osv.
Inlagd saltgurka kan smaksättas med ex: 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar, 20 blad av svarta vinbär eller körsbär och 0,5 färsk skalad pepparrot i tärningar.

1 sats saltlag

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • SALTLAG TILL 1 KG GURKA: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker
  • SALTLAG TILL 1,5 KG (INNAN STEKNING) TJÄLKNÖL: 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk krossad vitpeppar
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • SALTLAG TILL 1 KG FISK FÖR RÖKNING: 0,5 dl strösocker
  • 2 liter vatten
  • 4 dl grovt salt
  • 7 krossade enbär
  • SALTLAG TILL RÖKT KÖTT: 700 g grovt salt
  • 5 liter vatten
  • 10 gram salpeter
  • 5 sockerbitar
  • SALTLAG TILL EN STOR FÅGEL SOM 1,5 KG KYCKLING: 2 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL LAMMLÅR CA 2 KG: 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • SALTLAG TILL EN SKINKA CA 4 KG: 5 liter vatten
  • 750 gram salt
  • 1 dl socker
  • SALTLAG TILL SILL OCH FISK: 1 liter vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. Mät upp vatten, salt och socker samt ev. kryddor i en kastrull.
  2. Värm och rör så att salt och socker löser sig.
  3. Låt saltlagen svalna.
  4. Nu kan du använda din saltlag att rimma med.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer