Rostade paranötter

Introduktion och förberedelse

Saltrostade paranötter är goda, nyttiga och blir som nya igen om du rostar dem.

Serveringsförslag

Passar som snacks, tilltugg före maten och till drinkar.

Även som hälsosnacks, till utflykt eller vandringsmat så är paranötter utmärkta då de innehåller väldigt mycket energi och nyttigheter.

I ugnen eller stekpanna

Du kan rosta nötterna i ugnen eller i stekpanna. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan.

Jag doppar dem först i lite saltlag så de får saltsmakt och sedan rostar jag dem. Man kan också rosta nötterna direkt och salta dem efterråt eller skippa saltet helt.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det.

4 portioner rostade paranötter

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 200 gram paranötter
 • 3 tsk salt
 • 3 dl vatten

Tillagning

 1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i nötterna. Låt stå i någon minut. Häll sedan av saltvattnet. Skaka nötterna i durkslag.
 2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
 3. I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Värm och rosta nötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
 4. Låt nötterna svalna något innan servering.
 5. Lägg upp paranötterna i skål och servera. Eller förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 340 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-11