Rostad broccoli

Introduktion och förberedelse

Rostad broccoli med olivolja och vitlök är gott som tillbehör till det mesta. Passa på om du har ugnen igång. Blir godast med färsk broccoli.

Fryst broccoli är lite vattnig så tina den innan men funkar att rosta den med. Vitlök är valfritt. Broccoli är mycket nyttigt, lättlagat och snabblagat.

Varianter

  • Gillar du ost kan du strö över lite riven parmesan eller riven mozzarella.
  • Vidare kan man strö över lite flingsalt om man gillar het mat och chili.
  • Gillar du nötter kan man strö över hackad mandel eller mandelspån eller valnötter.
  • Halverad cocktailtomater kan man också ha med.
  • Andra grönsaker som tärnad paprika, tärnad vitkål, rödkål, blomkål, purjolök, rödlök är också gott att rosta med broccolin.
  • Istället för olivolja kan du ta annan vegetabilisk olja som svensk kallpressad rapsolja.
  • Gillar du asiatisk mat så rosta med lite sesamolja, sesamfrön, vitlök, chili och ljus soja. Eller blanda och toppa med någon msk ostronsås vid servering.

4 portioner rostad broccoli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram broccoli, 2 huvud
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj broccoli och skär i buketter. Dela stora buketter.
  3. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Blanda broccoli, vitlök och olivolja med lite salt i en bunke eller direkt i en ugnsfast panna eller form.
  5. Rosta broccolin i en ugnsfast panna eller form i mitten av ugnen i 25 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 74 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-04