Pizzasås och recept på pizza

Gör egen pizzasås samt hur du bakar en vanlig pizza. Såsreceptet räcker till en långpanna för 4 portioner eller 4 runda pizzor. Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat. Vill du göra pizzasås med färska tomater så hittar du det här

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie. Mer förslag på olika pizzor och bakning i hemmaugn.

 

1 sats pizzasås

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3,5 - 4 dl krossade tomater eller hela skalade tomater (1 burk 425 gram)
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 msk tomatpuré (valfritt)
  • 4 droppar tabasco (valfritt)
  • 1/2 tsk oregano (valfritt)
  • 1/2 pressad vitlök (valfritt)
  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 1 färsk mozzarellaost (valfritt)

Tillagning

  1. Pizzasås: Blanda hela skalade eller krossade tomater i en kastrull och tillsätt någon msk olivolja, salt och peppar. Småkoka i minst 15 minuter så att den reducerar och tappar lite vätska samt blir tjockare. Använd en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås.
  2. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme en längre tid - kanske upp mot en timme så att den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns. Om du vill kan du även smaksätta såsen (i början) med chiliflakes eller tabasco, torkad oregano, pressad vitlök och färsk basilika. Det är dock valfritt och en smaksak.
  3. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Tillsätt saltet på slutet.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
  7. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  8. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  9. Förbered pizzaost. Riv ost och/eller dela mozzarella.
  10. Baka pizza: Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  12. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  13. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Baka pizzorna efter hand.
  14. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan. Många toppings blir godare att lägga på när pizzan är bakt istället.
  18. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  22. Skär upp den om den är i långpanna.
  23. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg på kalla toppings - gäller speciellt lufttorkad skinka, grönt som ruccola och skivad tomat osv.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer