Pizzasås och recept på pizza

Gör egen pizzasås samt hur du bakar en vanlig pizza. Såsreceptet räcker till en långpanna för 4 portioner eller 4 runda pizzor. Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat. Vill du göra pizzasås med färska tomater så hittar du det här

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie. Mer förslag på olika pizzor och bakning i hemmaugn.

 

1 sats pizzasås

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3,5 - 4 dl krossade tomater eller hela skalade tomater (1 burk 425 gram)
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 msk tomatpuré (valfritt)
  • 4 droppar tabasco (valfritt)
  • 1/2 tsk oregano (valfritt)
  • 1/2 pressad vitlök (valfritt)
  • PIZZADEG: 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 1 färsk mozzarellaost (valfritt)

Tillagning

  1. Pizzasås: Blanda hela skalade eller krossade tomater i en kastrull och tillsätt någon msk olivolja, salt och peppar. Småkoka i minst 15 minuter så att den reducerar och tappar lite vätska samt blir tjockare. Använd en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås.
  2. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme en längre tid - kanske upp mot en timme så att den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns. Om du vill kan du även smaksätta såsen (i början) med chiliflakes eller tabasco, torkad oregano, pressad vitlök och färsk basilika. Det är dock valfritt och en smaksak.
  3. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Tillsätt saltet på slutet.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
  7. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  8. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  9. Förbered pizzaost. Riv ost och/eller dela mozzarella.
  10. Baka pizza: Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  12. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  13. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Baka pizzorna efter hand.
  14. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan. Många toppings blir godare att lägga på när pizzan är bakt istället.
  18. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  22. Skär upp den om den är i långpanna.
  23. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg på kalla toppings - gäller speciellt lufttorkad skinka, grönt som ruccola och skivad tomat osv.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer