Pepparkaksdeg

Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir spröda och goda pepparkakor.
På receptfavoriter finns också recept på snabba pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Degen ska stå i kylen över natten därför får man ha lite framförhållning. De går också att baka efter någon timme i frysen om an delat degen i delar och kylt ner den.
Ta gärna mörk sirap men ljus går också fint.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 500 gram smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • Kristyr: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Ta av från värmen och låt smör smälta i kastrullen. Rör om och låt svalna.
  3. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg.
  5. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Ta fram lite deg i taget och kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl.
  8. Stansa, skär eller forma ut figurer. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i 5 - 10 minuter tills pepparkakorna fått färg.
  10. Låt svalna.
  11. Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer