Pastasallad med fullkornspasta

Italiensk pastasallad med fullkornspasta som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, salami, pesto, rödlök, cocktailtomater och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra. Kall pasta har lägre gi än nykokt. Koka inte över pastan då höjs gi.

4 portioner pastasallad med fullkornspasta

  • Förberedelse: 12 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 g fullkornspasta som ex. skruvar (fussili)
  • 1 rödlök
  • 100 g färsk spenat
  • 100 g salami
  • 0,5 dl pesto
  • 0,5 dl pinjenötter, 1 liten påse ca 40 gram
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 10 cocktailtomater
  • Olivolja, salt och vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka pasta enligt paketet. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
  2. Skala och strimla rödlöken fint. Lägg i en skål.
  3. Hacka soltorkade tomater och spenat.
  4. Tärna salami.
  5. Rosta pinjenötter i en stekpanna.
  6. Skölj och halvera tomater.
  7. Lägga allt i skålen och blanda ner pastan.
  8. Blanda i lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö över pastasalladen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer