Pastalåda med skinka

En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta. En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över.

Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.

All sorts pasta (utom spagetti och tagliatelle) går bra. Använder du kokt pasta så ska du ha ungefär 2 liter så att det fyller en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.

4 portioner pastalåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som penne
  • 1 msk olivolja till formen
  • 250 g rökt skinka
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost som cheddarost eller gratängost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär skinkan i strimlor eller små kuber. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, senap, salt och peppar.
  5. Blanda kokt pasta, skinka och purjolök i en smord ugnssäker form.
  6. Häll över äggsmeten.
  7. Grädda pastalådan i 30 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat. Ett tips är att skaka på lådan så ser du om den stelnat. Det gör inte så mycket om pastalådan är lite lös. Den stelnar lite efter man tagit ut den också och den svalnat något.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept