Pastalåda med skinka

En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta. En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över.

Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.

All sorts pasta (utom spagetti och tagliatelle) går bra. Använder du kokt pasta så ska du ha ungefär 2 liter så att det fyller en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.

4 portioner pastalåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som penne
  • 1 msk olivolja till formen
  • 250 g rökt skinka
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost som cheddarost eller gratängost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär skinkan i strimlor eller små kuber. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, senap, salt och peppar.
  5. Blanda kokt pasta, skinka och purjolök i en smord ugnssäker form.
  6. Häll över äggsmeten.
  7. Grädda pastalådan i 30 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat. Ett tips är att skaka på lådan så ser du om den stelnat. Det gör inte så mycket om pastalådan är lite lös. Den stelnar lite efter man tagit ut den också och den svalnat något.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer