Pastalåda eller pastagratäng med skinka

Introduktion och förberedelse

En god pastalåda eller pastagratäng med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.

En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över.

Serveringsförslag

  • Riven morot, salladsblad som babyspenat och ruccolo samt tärnad tomat passar till som sallad.
  • En tomatsallad är ett annat alternativ som är gott till och fräschar upp.

Varianter

  • Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk.
  • All sorts pasta (utom spagetti och tagliatelle) går bra.
  • Använder du kokt pasta så ska du ha ungefär 2 liter så att det fyller en ugnsform i storlek som en halv långpanna.
  • Lite riven muskot (2 krm) är också gott i.
  • En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.

4 portioner pastalåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som penne
  • 1 msk olivolja till formen
  • 250 gram rökt skinka
  • 4 ägg M/L
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost som cheddarost eller gratängost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Skär skinkan i strimlor eller små kuber. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, senap, salt och peppar samt hälften av osten.
  5. Blanda kokt pasta, skinka och purjolök i en smord ugnssäker form.
  6. Häll över äggsmeten. Strö över resten av osten.
  7. Grädda pastalådan i 30 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat. Ett tips är att skaka på lådan så ser du om den stelnat. Det gör inte så mycket om pastalådan är lite lös. Den stelnar lite efter man tagit ut den också och den svalnat något. Börjar den brännas på toppen så sätt ner den i nedre delen av ugnen.
E-mail
Medel: 3.6 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-11