Pasta med skinka och zucchini

Pasta med skinka, zucchini, soltorkade tomater och basilika. En god och enkel pasta - här med skruvar men du kan koka annan pasta som fjärilar, penne, spagetti eller valfri sort - även färsk pasta.
Pastan passar även att ta med till jobbet som lunchlåda.
Andra grönsaker som passar i är broccoli, ärtor och morot.
Vegetarisk blir det med fetaost istället för skinka (tillsätt den smulad eller tärnad på slutet).

4 portioner pasta med skinka och zucchini

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. skruvar, fjärilar (farfalle), spagetti eller motsvarande färsk pasta
  • 200 gram rökt skinka
  • 4 msk olivolja
  • 300 gram zucchini, ca 1 styck
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 dl färsk basilika
  • 10 soltorkade tomater
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Koka sedan pastan enligt paket - brukar vara runt 10 minuter (vänta dock med färsk pasta). Laga under tiden skinkblandningen.
  3. Strimla skinkan.
  4. Skölj och skär zucchini i ca 1x3 cm stavar.
  5. Fräs skinka och zucchini i olivoljan några minuter.
  6. Skala och pressa i vitlök samt tillsätt chiliflakes.
  7. Hacka basilika grovt och strimla soltorkade tomater.
  8. Tillsätt till skinkan.
  9. Tillsätt lite vatten och crème fraich samt smaka av med salt och peppar.
  10. Koka färsk pasta om du köpt det.
  11. Häll av pastan och vänd runt den med skinkblandningen och servera direkt eller låt svalna och kyl i lunchlåda.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer