Pasta med Serranoskinka

Rostad och knaprig blir Serranoskinka eller annan lufttorkad skinka jättegott blandat med ruccola, parmesan, valnötter, spenat, citron och olivolja.
Rostad lufttorkad skinka blir jättegod, salt och knaprig.
Du kan ta annan lufttorkad skinka. Räkna 3 skivor skinka per portion.
Gott med surdegsbaguette med färskost samt tärnad tomat med vinäger och olivolja.

4 portioner pasta med Serranoskinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 140 gram tunt skivad Serranoskinka
  • 350 gram spagetti eller pasta som penne, fjärilar eller gnocchi
  • 150 gram valnötter
  • 65 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Börja med att rosta serranoskinkan: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut skinkan på en eller två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Rosta skinkan i 15-20 minuter tills den har fått färg men inte är mörk brun och bränd. OBS passa så den inte bränns - det går snabbt mot slutet. Den ska ha krympt och vara lite knaprig här och där. Den stelnar sedan vidare när den kallnar.
  4. Ta ut och låt svalna.
  5. Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
  6. Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
  7. Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
  8. Skölj ruccola och spenat.
  9. Riv parmesanost.
  10. Krossa valnötterna grovt.
  11. Krossa en tredjedel av den rostade skinkan och blanda med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
  12. Servera och garnera varje portion med några bitar hel rostad Serranosskinka. Strö ev. över lite parmesan också.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer