Musselsoppa Clam Chowder

Introduktion och förberedelse

En god klassisk matig soppa med musslor.

Amerikansk Clam Chowder görs på musslor som blåmusslor och smaksätts oftast med fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk.

Varianter

Istället för färska blåmusslor går det att använda burkmusslor - ta 1-2 burkar ca 200 - 400 gram.

Festligast blir det med färska eller frysta musslor med skal.

4 portioner musselsoppa Clam Chowder

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 140 gram rimmat fläsk eller bacon
  • 30 gram rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 medelstora mjöliga potatisar
  • 0,5 fänkål
  • 7,5 dl fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde eller mjölk
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kokta blåmusslor: 1 kg färska blåmusslor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gör grunden till musselsoppan: skala rotsellerin grovt och hacka i tärningar.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Strimla och tärna fläsk eller bacon.
  4. Skala potatisen och tärna dem ca 2x2 cm.
  5. Hacka fänkålen.
  6. Ta en stor kastrull och fräs rotselleri, lök, vitlök samt fläsk eller bacon i några minuter. Rör om under tiden.
  7. Tillsätt potatis samt fänkål och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt fiskbuljong eller vatten och buljongtärning, grädde eller mjölk, lagerblad och timjan.
  9. Koka i ca 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
  10. Förbered musslorna under tiden: Rensa och borsta musslorna. Försök skära bort så mycket du kan av skägget - de trådar som sitter på musslorna.
  11. Musslor som inte stänger sig när du tar i dem och knackar dem löst mot kanten på en bunke är döda och de slänger du bort. De som sluter sig lever och är friska att koka till soppan.
  12. Skölj musslorna.
  13. Hacka persiljan.
  14. Koka upp vin eller vatten och vinäger samt bladpersilja och vitpeppar i en stor kastrull med lock.
  15. Tillsätt musslorna och sätt på locket och skaka om.
  16. Koka musslorna i 5 minuter.
  17. Ta av musslorna från värmen och lägg upp dem i en stor skål med ex. en hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig. Sila upp och spara musselspadet till soppan.
  18. Pilla ur hälften av musslorna och lägg på en tallrik. Låt resten ha skalen kvar.
  19. Servering: Mosa potatisen i soppan med en potatisstöt eller slev.
  20. Tillsätt musselspadet samt de pillade musslorna utan skal och koka upp.
  21. Smaka av musselsoppan med salt och vitpeppar.
  22. Servera soppan antingen i tallrik med varma musslor med skal i en hög och häll soppan över.
  23. Eller servera musselsoppan genom att tillsätt alla musslorna inklusive de med skal till kastrullen och låt allt bli varmt samt servera ur soppkastrullen eller soppterrinen. Gärna med gott bröd till som baguette, grissinis eller avlånga brödkrutonger.
  24. Klassiskt är också att servera Clam Chowder ur bröd som är urgröpta för att få plats med soppan (ca 2 dl) och toppa med musslor. Vill du servera ur bröd så gröper du ur större portionsbröd ca 2 dm i diameter och rostar dem först i ugnen så de hårdnar (och blir vattentäta förhoppningsvis).
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-02