Musselsoppa Clam Chowder

En god klassisk matig soppa med musslor. Amerikansk Clam Chowder görs på musslor som blåmusslor och smaksätts oftast med fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk.
Istället för färska blåmusslor går det att använda burkmusslor - ta 1-2 burkar ca 200 - 400 gram.

4 portioner musselsoppa Clam Chowder

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 140 gram rimmat fläsk eller bacon
  • 30 gram rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 medelstora mjöliga potatisar
  • 0,5 fänkål
  • 7,5 dl fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde eller mjölk
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kokta blåmusslor: 1 kg färska blåmusslor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gör grunden till musselsoppan: skala rotsellerin grovt och hacka i tärningar.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Strimla och tärna fläsk eller bacon.
  4. Skala potatisen och tärna dem ca 2x2 cm.
  5. Hacka fänkålen.
  6. Ta en stor kastrull och fräs rotselleri, lök, vitlök samt fläsk eller bacon i några minuter. Rör om under tiden.
  7. Tillsätt potatis samt fänkål och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt fiskbuljong eller vatten och buljongtärning, grädde eller mjölk, lagerblad och timjan.
  9. Koka i ca 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
  10. Förbered musslorna under tiden: Rensa och borsta musslorna. Försök skära bort så mycket du kan av skägget - de trådar som sitter på musslorna.
  11. Musslor som inte stänger sig när du tar i dem och knackar dem löst mot kanten på en bunke är döda och de slänger du bort. De som sluter sig lever och är friska att koka till soppan.
  12. Skölj musslorna.
  13. Hacka persiljan.
  14. Koka upp vin eller vatten och vinäger samt bladpersilja och vitpeppar i en stor kastrull med lock.
  15. Tillsätt musslorna och sätt på locket och skaka om.
  16. Koka musslorna i 5 minuter.
  17. Ta av musslorna från värmen och lägg upp dem i en stor skål med ex. en hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig. Sila upp och spara musselspadet till soppan.
  18. Pilla ur hälften av musslorna och lägg på en tallrik. Låt resten ha skalen kvar.
  19. Servering: Mosa potatisen i soppan med en potatisstöt eller slev.
  20. Tillsätt musselspadet samt de pillade musslorna utan skal och koka upp.
  21. Smaka av musselsoppan med salt och vitpeppar.
  22. Servera soppan antingen i tallrik med varma musslor med skal i en hög och häll soppan över.
  23. Eller servera musselsoppan genom att tillsätt alla musslorna inklusive de med skal till kastrullen och låt allt bli varmt samt servera ur soppkastrullen eller soppterrinen. Gärna med gott bröd till som baguette, grissinis eller avlånga brödkrutonger.
  24. Klassiskt är också att servera Clam Chowder ur bröd som är urgröpta för att få plats med soppan (ca 2 dl) och toppa med musslor. Vill du servera ur bröd så gröper du ur större portionsbröd ca 2 dm i diameter och rostar dem först i ugnen så de hårdnar (och blir vattentäta förhoppningsvis).
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer