Havrerutor havrekakor

Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.
Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör. 2 dl russin kan man också ha i havrekakssmeten om du gillar russin.

en långpanna, ca 60 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl smält smör eller margarin (250 g)
  • 3 dl strösocker
  • 6 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk sirap
  • 3 msk grädde, mjölk eller vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg.
  3. Tryck ut kakdegen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt (långpanna med höga kanter). Eller baka runda havrekakor genom att rulla små bollar i storlek som en valnöt och sedan placera med 5 cm avstånd på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel.
  4. Grädda havrerutorna eller havrekakorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills havresmeten börjar få färg.
  5. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna något.
  6. Bakar du runda havrekakor kan du bara lägga över dem på en bricka eller fat att kallna. Och sedan ev. baka nästa omgång.
  7. Skär upp rutor när havrekakan ännu är varm. Kakorna stelnar när de svalnar. Förslagsvis kan du kan skära havrekakorna i trianglar eller rutor ca 6x6 cm stora.
  8. Låt havrerutorna kallna och stelna på plåten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer