Havrerutor

Havrerutor i långpanna som blir sega och smöriga - lite som kolakakor. Farligt goda - man kan inte sluta äta dem. Här smet till en långpanna. Lägg bakplåtspapper under och skär i rutor när de ännu är svalnat något.

Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör istället för smält smör. En variant är att smälta smöret i en stor kastrull och sedan tillsätta alla ingrediener direkt i kastrullen och rör ihop till en smet/deg.

Räkna att det tar någon halvtimme för kakorna att kallna och stelna. OBS smeten blir riktigt het. Den är rätt lös när man tar ut eller vänder på plåten. Se upp så du inte får het kaksmet på fingrar och var uppmärksam om du har barn i närheten.

2 dl russin eller korinter kan man också ha i smeten om du gillar det. Vidare kan man ha i mandelspån, kokosflingor eller frön som pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön.

Vidare kan de doppas halvt i smält choklad eller ringla över choklad i ett mönster.

Smeten kan också klickas ut och bakas till runda havrekakor.

En långpanna, ca 30 havrerutor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl smält smör, 250 gram
  • 4 dl strösocker
  • 7 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk sirap
  • 4 msk grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg. Tips är att smälta smöret i en stor kastrull och tillsätta resten av ingredienserna - havregryn, vetemjöl, bakpulver, sirap och grädde - samt röra ihop till en smet/deg direkt i kastrullen. Låt smeten gärna stå och svälla medan ugnen blir varm.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna med höga kanter.
  4. Bred ut smeten/degen i långpannan - ca 1 centimeters tjocklek.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills havresmeten fått färg. Jag tog ut och vände på plåten en gång då min ugn gräddar lite ojämnt.
  6. Ta ut och låt svalna i plåten ca 10 minuter tills det är svalnat men inte helt utan går att skära i.
  7. Tryck ner en kock-kniv i smeten och dela upp kaksmeten till rutor. Förslagsvis 6 rutor på höjden och 5 rutor på längden till 30 havrerutor i storlek som ca 5,5 cm kvadrater. Man kan även skära dem i större rutor och sedan i trianglar. Låt svalna helt. Kakorna stelnar när de kallnat. Tryck med kniven igen och skär försiktigt igenom så att du kan ta isär kakorna i rutor när de kallnat helt.
  8. Förvara havrerutorna i lufttät burk med bakplåtspapper mellan. Kan även frysas.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer