Havrerutor havrekakor

Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.
Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör. 2 dl russin kan man också ha i havrekakssmeten om du gillar russin.

en långpanna, ca 60 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl smält smör eller margarin (250 g)
  • 3 dl strösocker
  • 6 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk sirap
  • 3 msk grädde, mjölk eller vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg.
  3. Tryck ut kakdegen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt (långpanna med höga kanter). Eller baka runda havrekakor genom att rulla små bollar i storlek som en valnöt och sedan placera med 5 cm avstånd på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel.
  4. Grädda havrerutorna eller havrekakorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills havresmeten börjar få färg.
  5. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna något.
  6. Bakar du runda havrekakor kan du bara lägga över dem på en bricka eller fat att kallna. Och sedan ev. baka nästa omgång.
  7. Skär upp rutor när havrekakan ännu är varm. Kakorna stelnar när de svalnar. Förslagsvis kan du kan skära havrekakorna i trianglar eller rutor ca 6x6 cm stora.
  8. Låt havrerutorna kallna och stelna på plåten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer