Marinerade kronärtskockor med parmaskinka

Goda som tilltugg och aptitretare. Marinerade kronärtskockor med parmaskinka passar till cocktails, vitt- eller mousserande vin passar till.

Anledningen till den långa tillagningstiden är marinering över natten. Den är dock valfri och det blir gott även utan lång marinering. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också. 

Vill du ha större bitar (ex. till buffé) kan du ta halva kronärtskocksbottnar och linda med hela skivor parmaskinka.

16 marinerade kronärtskockor med parmaskinka

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 10 tim 10 min

Ingredienser

  • 0,5 burk kronärtskocksbottnar, 4 bottnar
  • 2 msk olivolja
  • 6 blad färsk basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 8 tunna skivor parmaskinka
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Dela kronärtskocksbottnarna i fyra delar vardera.
  2. Lägg dem i en skål och tillsätt olivolja, hackad basilika och svartpeppar.
  3. Låt marinera övertäckta några timmar - gärna över natten i kylen. De kan också användas direkt.
  4. Servering: dela varje parmaskinkskiva i två delar till 16 stycken skivor.
  5. Linda in varje bit kronärtskocka i skinka. Sätt ihop med en tandpetare och lägg upp på fat samt servera. Kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen någon timme innan. Förvara dem dock ej för länge då skinkan oxiderar och smakar mindre gott efter några timmar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer