Laxtartar på toast, tilltugg eller buffé
Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap serverad på en toast eller bit smörstekt eller rostat bröd.
Tillagning
- Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Skär laxen i skivor och sedan i små kuber.
- Finhacka rödlök, gräslök och dill samt blanda med lax, äggula, senap, vitpeppar och salt i en skål.
- SOM FÖRRÄTT: Pensla eller bred fyra skivor bröd (utan kanter) med olivolja eller smör. Grilla eller stek dem så att de får färg.
- Skölj och plocka några blad sallad i olika färger. Blanda med några droppar olivolja, salt, peppar och vinäger i en skål.
- Lägg bröd underst, sedan laxtartar och några blad sallad och citronklyfta vid sidan. Garnera med gräslök och ev. lite olivolja samt vinäger.
- SOM TILLTUGG OCH PÅ BUFFÉ: Skär ut 12 små bröd utan kanter, pensla dem med olja eller smör, stek dem eller grilla dem. Toppa med en sked laxtartar på varje. Eller använd en rund form att forma både bröd och laxtartar. Garnera med en tsk crème fraiche, gräslök och små bitar citron.
Serveringsförslag
Tartaren passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Garnering
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche.
Tips
Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Val av lax
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Att dricka till
Vintips till laxtartar blir vitt av ex. Chardonnay Semillon från Australien. Mousserande vin som Cava eller Champagne är också festligt till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal