Kryddiga pepparkakor

Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.

Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.

Varianter: Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.

Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.

1 sats pepparkakor, ca 150 stycken beroende på form och storlek

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 500 gram smör eller margarin
  • 1 kg vetemjöl ca 17 dl
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk nystötta kryddnejlikor
  • 1 msk nystötta kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Mal (stöt) kardemumma och kryddnejlikor fint i en mortel eller kryddmixer (kaffebönsmixer).
  2. Koka upp sirap, socker, grädde och kryddor under omrörning i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något. Rör ner smöret så att allt smälter ihop.
  3. Häll i en stor bunke och låt svalna.
  4. Tillsätt mjölet (spara en halv dl till utbakningen av pepparkaksdegen) samt ägg och bikarbonat.
  5. Rör ihop till en smidig pepparkaksdeg.
  6. Låt pepparkaksdegen vila i svalen på kylskåpet till nästa dag.
  7. Mjöla ett bakbord och en kavel. Ta fram pepparkaksformar.
  8. Skär ca en 1/4 av degen och börja kavla ut. Mjöla under tiden så fastnar inte pepparkaksdegen så mycket och går lättare att kavla ut.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kavla ut tunt och ta ut figurer med pepparkaksformar. Lyft upp och lägg figurerna på en eller flera plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör. Ett sätt är att grädda varje plåt samtidigt som du stansar ut nya pepparkakor till nästa plåt.
  11. Grädda pepparkakorna 180 till 200 grader (180 i varmluftsugn), ca 8 minuter.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer