Kryddiga pepparkakor

Ett recept på goda och extra kryddiga pepparkakor. Hemgjord pepparkaksdeg som ger kakorna en smak lik kola. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret. Kavla ut pepparkaksdegen och stansa ut till valfri form ex. hjärtan eller pepparkaksgubbar.

Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.

Varianter:

Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.

Hyvlade pepparkakor:

Ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.

1 sats pepparkakor, ca 150 stycken beroende på form och storlek

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 500 gram smör eller margarin
  • 1 kg vetemjöl ca 17 dl
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk nystötta kryddnejlikor
  • 1 msk nystötta kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Mal (stöt) kardemumma och kryddnejlikor fint i en mortel eller kryddmixer (kaffebönsmixer).
  2. Koka upp sirap, socker, grädde och kryddor under omrörning i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något. Rör ner smöret så att allt smälter ihop.
  3. Häll i en stor bunke och låt svalna.
  4. Tillsätt mjölet (spara en halv dl till utbakningen av pepparkaksdegen) samt ägg och bikarbonat.
  5. Rör ihop till en smidig pepparkaksdeg.
  6. Låt pepparkaksdegen vila i svalen på kylskåpet till nästa dag.
  7. Mjöla ett bakbord och en kavel. Ta fram pepparkaksformar.
  8. Skär ca en 1/4 av degen och börja kavla ut. Mjöla under tiden så fastnar inte pepparkaksdegen så mycket och går lättare att kavla ut.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kavla ut tunt och ta ut figurer med pepparkaksformar. Lyft upp och lägg figurerna på en eller flera plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör. Ett sätt är att grädda varje plåt samtidigt som du stansar ut nya pepparkakor till nästa plåt.
  11. Grädda pepparkakorna 180 till 200 grader (180 i varmluftsugn), ca 8 minuter.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept