Krusbärsvin

Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Samt ev. enzym som tar bort pektin.
Tidsangivelsen ovan gäller ej men det tar ca 2veckor.

10 liter krusbärsvin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 40 min

Ingredienser

  • 3,5 kg krusbär, röda eller gröna
  • 4 g jästnärsalt
  • 3 kg socker
  • 1 g vinsvavla

Tillagning

  1. Krossa bären i en stor (ca 20 liters) jäshink och fyll på med 8 liter vatten, jästnärsalt och vinjäst.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort krusbären.
  4. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  5. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  6. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.9 (12 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer