Krusbärsvin

Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.

Spontanjäsning VS köpt vinjäst

Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra. Alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning. Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt. 

Vidare kan man tillsätta ett enzym som tar bort pektin - fråga i affären där de säljer vinjäst och utrustning. 

10 liter krusbärsvin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar 40 min

Ingredienser

  • 3,5 kg krusbär, röda eller gröna
  • 4 g jästnärsalt
  • 3 kg socker
  • 1 sats vinjäst enligt paket eller 1 pkt Kronjäst typ brödjäst 50 gram
  • 1 g vinsvavla

Tillagning

  1. Krossa bären i en stor (ca 20 liters) jäshink och fyll på med 8 liter vatten, jästnärsalt och vinjäst enligt paket eller smulad brödjäst. Man kan också jäsa naturligt - spontanjäsning - utan tillsatt jäst.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort krusbären.
  4. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  5. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  6. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) och fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer