Krusbärsvin

Introduktion och förberedelse

Jäs eget krusbärsvin av gröna eller röda krusbär. Gott och uppfriskande.

Servara kylt som aperitif, till dessert eller fikat.

  • För mer tips om utrustning mm se artikel om eget vin av bär och frukt.
  • Sterilsera flaskor och kapsyler/korkar innan du buteljerar vinet.
  • Låt gärna vinet stå och mogna några månader mörkt och gärna svalt. Kan även drickas inom några dagar.

Spontanjäsning VS köpt vinjäst

  • Spontanjäst vin: Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra.
  • Köpt jäst: alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning. Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt.

Vidare kan man tillsätta ett enzym som tar bort pektin - fråga i affären där de säljer vinjäst och utrustning.

10 liter krusbärsvin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar 40 min

Ingredienser

  • 3,5 kg krusbär, röda eller gröna
  • 4 g jästnärsalt
  • 3 kg socker
  • 1 sats vinjäst enligt paket eller 1 pkt Kronjäst typ brödjäst 50 gram
  • 1 g vinsvavla

Tillagning

  1. Krossa bären i en stor (ca 20 liters) jäshink och fyll på med 8 liter vatten, jästnärsalt och vinjäst enligt paket eller smulad brödjäst. Man kan också jäsa naturligt - spontanjäsning - utan tillsatt jäst.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort krusbären.
  4. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  5. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  6. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) och fortsätter jäsa efter buteljering.
  7. Låt fällningen lägga sig i botten några dagar. Du kan även sila det genom en silduk typ saftsilställning Jonas och låt sedan resten av fällningen lägga sig i botten. Tappa upp på rena flaskor från toppen utan att röra om.
  8. Efter hand som vinet lagras så får du fällning som lägger sig i botten och vinet klarnar. Det kan dock ta ett tag och tiden varierar.
  9. Vinet går utmärkt att dricka inom några dagar även om det är lite grumligt men blir godare när det fått stå och mognat samt klarnat några månader. Låt stå mörkt och gärna svalt.
  10. Serveras kylt.
E-mail
Medel: 4.1 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-26