Maskrosvin

Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.

Du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Det går såklart att spontanjäsa vinet men det funkar säkrast med vinjäst. 
 

10 liter maskrosvin

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar

Ingredienser

  • 7 liter maskrosblommor
  • 1 kg russin
  • 2 dl citronsaft
  • 6 mg B-vitamin
  • 4 g jästnärsalt
  • 2,5 kg socker
  • 1 sats vinjäst

Tillagning

  1. Plocka helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga.
  2. Koka upp 7 liter vatten.
  3. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om.
  4. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
  5. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak.
  6. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin.
  7. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  8. Låt jäsa vidare med jäslås till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) och inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.4 (41 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer