Maskrosvin

Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.

Du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Det går såklart att spontanjäsa vinet men det funkar säkrast med vinjäst. 
 

10 liter maskrosvin

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar

Ingredienser

  • 7 liter maskrosblommor
  • 1 kg russin
  • 2 dl citronsaft
  • 6 mg B-vitamin
  • 4 g jästnärsalt
  • 2,5 kg socker
  • 1 sats vinjäst

Tillagning

  1. Plocka helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga.
  2. Koka upp 7 liter vatten.
  3. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om.
  4. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
  5. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak.
  6. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin.
  7. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  8. Låt jäsa vidare med jäslås till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) och inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.4 (47 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer