Maskrosvin

Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.

Du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Det går såklart att spontanjäsa vinet men det funkar säkrast med vinjäst. 
 

10 liter maskrosvin

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar

Ingredienser

  • 7 liter maskrosblommor
  • 1 kg russin
  • 2 dl citronsaft
  • 6 mg B-vitamin
  • 4 g jästnärsalt
  • 2,5 kg socker

Tillagning

  1. Plocka helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga.
  2. Koka upp 7 liter vatten.
  3. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om.
  4. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
  5. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak.
  6. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin.
  7. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  8. Låt jäsa vidare med jäslås till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.4 (31 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer