Köttfärssoppa LCHF

Köttfärssoppa LCHF utan potatis men med bönor.

En enkel och god soppa med köttfärs, vita stora bönor, lök, paprikapulver, morot, svartpeppar, tomatpuré eller chilisås (tomat), hackad persilja och crème fraiche.

LCHF är low carb high fat - alltså lite kolhydrater och mer fett. En slags GI-soppa som är en variant på vanlig köttfärssoppa som lagas med potatis i.

Koka gärna ett helt paket bönor själv - billigare och godare en burkbönor. Det som blir över kan du frysa in i lagom påsar att ta fram till en annan dag - käkar du LCHF så lär de ju gå åt.

Varianter

Det finns såklart massa mer gott man kan ha i köttfärssoppa - några tips är:

  • Istället för blandfärs eller nötfärs kan du ta lammfärs, fläskfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafärs.
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 burk krossade tomater eller ketchup istället för tomatpuré eller chilisås (ta då även mindre mängd vatten - ca 11 dl vatten). Vita bönor i tomatsås funkar också.
  • färsk tärnad röd paprika
  • chiliflakes eller annan chili ex. en hackad birds eye chili (obs starkt)
  • andra grönsaker som strimlad vitkål, svamp som champinjoner, rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot, purjolök, gröna sojabönor, fänkål, blomkål med mera. Även fryst grönsaksblandning funkar. Broccolibuketter funkar också att ha i.
  • hackad färsk koriander
  • annan kryddning som något krm currypulver; 1 krm rökt paprikapulver; 1/2 tsk fänkålsfrön; 1 pkt tacokrydda; 2 krm garam masala eller 1/2 tsk torkad oregano
  • tillsätt och rör i någon dl grädde

4 port köttfärssoppa LCHF

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 3 buljongtärningar - köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1 burk eller 2 dl kokta stora vita bönor
  • 2 morötter, ca 150 gram
  • 1 gul lök
  • 200 gram köttfärs - blandfärs eller nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk chilisås (tomat) eller tomatpuré
  • 4 msk hackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 4 msk smör eller margarin
  • Tillbehör (valfritt): 1 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Koka upp vatten och smula i buljongtärning.
  2. Skala under tiden morot. Skär i tärningar eller skivor.
  3. Koka morot i buljongen i 10 minuter på medelvärme ev. under lock.
  4. Häll av och skölj bönor om du köpt på burk. Tillsätt bönor och koka upp.
  5. Skala och hacka löken. Hacka den så fint du kan.
  6. Fräs köttfärs och lök i en stekpanna i smör.
  7. Låt få lite färg några minuter och hacka sedan sönder köttfärsen då och då samt rör runt. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
  8. Lägg över köttfärsen i buljongen.
  9. Tillsätt tomatpuré eller chilisås till soppan. Låt koka fem minuter till.
  10. Smaka av köttfärssoppan med salt och peppar samt ev. mer paprikapulver.
  11. Skölj och hacka persilja fint. Tillsätt till soppan och rör runt.
  12. Köttfärssoppan är klar att serveras. Toppa ev. med 1-2 skedan crème fraiche vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.