Konservera svamp

Konservera svamp som kantareller, champinjoner, Karljohan eller annan matsvamp.

Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt och svampen är väl rensad.

Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.

2 burkar konserverad svamp

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter kantareller eller annan matsvamp
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. SALTLAG: Koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Ska du konservera mycket svamp dubblerar du receptet efter behov. Sätt åt sidan.
  2. Diska kniv, skärbräda samt burkar. Tvätta händer.
  3. Rensa svampen mycket nog från grus och skräp. Skär bort fula delar. Skär bort under svampar som har flikar där det kan samlas skräp. Skär svampen i 1x1 cm tärningar.
  4. Stek svampen förslagsvis hälften i taget i en torr stekpanna tills den västskat sig och nästan all vätska dunstat bort.
  5. Fyll en burk i taget upp till kanten med svamp.
  6. Fyll på med saltlagen och rör lite med en ren sked så att inga luftbubblor finns kvar.
  7. Skruva på locket hårt.
  8. Vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på den stora kastrull du ska koka burkarna i så låter inte bukarna sedan när det kokar.
  9. Ställ burkarna på handduken och täck dem med vatten.
  10. Koka upp till minst 90 grader och låt svampburkarna koka eller sjuda på svag värme i minst 1,5 timmar. Använd gärna lock så sparar du el.
  11. Ta av från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.
  12. Ställ burkarna att svalna. Locket ska nu ha sugit fast och bukta svagt nedåt. Förvara burkarna gärna mörkt och svalt. Så länge inte syre kommer till eller något gått fel vid konserveringen så håller svampen i minst ett år.
  13. När du öppnar burken ska locket ha sugit fast hårt. Har locket ej varit tätt så har syre kommit åt svampen och då får du slänga den. Lukta också på svampen och se så att den ser fin ut (inget mögel eller annat otrevligt) innan du använder svampen.
  14. Öppnad burk förvaras i kyl. Så fort syre kommer åt svampen så är hållbarheten kort och bör då användas inom 1-3 dagar förvarad i kylen.

Användning

Svampen kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.

Val av burkar

  • Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv.
  • Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.

Hygien

Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.

Du behöver

  • 2-3 glasburkar, ca 4 dl vardera, ex: gamla 400 gram lingonburkar.
  • 1 kökshandduk (helst ofärgard vit som tål 90 graders kokning).
  • 1 stor kastrull som rymmer burkarna så att de kan täckas med vatten ex: en pastakastrull.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 8 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-20