Konservera svamp

Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Till detta recept behöver du: 2-3 glasburkar, ca 4 dl vardera, ex: gamla 400 gram lingonburkar.
1 kökshandduk (helst ofärgard vit som tål 90 graders kokning).
1 stor kastrull som rymmer burkarna så att de kan täckas med vatten ex: en pastakastrull.

2 burkar konserverad svamp

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter kantareller eller annan matsvamp
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Koka svag saltlag: koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Ska du konservera mycket svamp dubblerar du receptet efter behov.
  2. Diska kniv, skärbräda samt burkar. Tvätta händer.
  3. Rensa svampen och skär den i 1x1 cm tärningar.
  4. Fyll en burk i taget upp till kanten med svamp.
  5. Fyll på med saltlagen och rör lite med en ren sked så att inga luftbubblor finns kvar.
  6. Skruva på locket hårt.
  7. Vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på den stora kastrull du ska koka burkarna i så låter inte bukarna sedan när det kokar.
  8. Ställ burkarna på handduken och täck dem med vatten.
  9. Koka upp till minst 90 grader och låt svampburkarna koka eller sjuda på svag värme i minst 1,5 timmar. Använd gärna lock så sparar du el.
  10. Ta av från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.
  11. Ställ burkarna att svalna. Locket ska nu ha sugit fast och bukta svagt nedåt. Förvara burkarna gärna mörkt och svalt. Så länge inte syre kommer till eller något gått fel vid konserveringen så håller svampen i minst ett år.
  12. När du öppnar burken ska locket ha sugit fast hårt. Har locket ej varit tätt så har syre kommit åt svampen och då får du slänga den. Lukta också på svampen och se så att den ser fin ut (inget mögel eller annat otrevligt) innan du använder svampen.
  13. Öppnad burk förvaras i kyl. Så fort syre kommer åt svampen så är hållbarheten kort och bör då användas inom 1-3 dagar förvarad i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer