Kokta korngryn korngrynssallad

Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

8 portioner kokta korngryn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl korngryn, krossade
  • 0,5 tsk salt
  • 1,2 liter vatten eller buljong
  • Korngrynssallad: 2 dl kokta bönor som kidney, svarta eller blandade bönor
  • 1 rödlök
  • 16 körsbärstomater
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 pkt ruccola eller färsk spenat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger eller citron
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap
  • 1 dl soltorkade hackade tomater (valfritt)
  • 1 pkt fetaost (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med salt.
  2. Tillsätt korngrynen, rör om och lägg på lock och låt småkoka i ca 30-40 minuter eller enligt paket.
  3. Häll av korngrynen, förslagsvis i ett durkslag. Skölj gärna grynen så blir de ej så klibbiga.
  4. Nu kan du servera korngrynen ljumma som de är; spara dem till senare (i kyl eller frys) eller smaksätta dem till en god korngrynssallad.
  5. Skala och dela löken samt strimla den tunt. Lägg i en stor salladskål och salta lite på löken. Arbeta sedan in saltet så blir den mjuk och god.
  6. Blanda dressingen till salladen med löken i salladsskålen: rör ihop olivolja, vinäger eller citron, honung och senap.
  7. Skölj och dela körsbärstomaterna och tillsätt dem.
  8. Skölj och hacka bladpersiljan grovt och tillsätt.
  9. Skölj och rensa ruccolan eller spenaten och tillsätt.
  10. Tillsätt de kokta korngrynen och blanda väl och smaka av med salt och lite vitpeppar och ev. mer av olivolja, vinäger, honung samt senap.
  11. Korngrynsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer