Kokta korngryn och korngrynssallad

Kokta korngryn och korngrynssallad. Korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.

Korngryn är billigt, nyttigt och gott samt passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.

Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.

I salladen kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.

Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en sallad.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

8 portioner kokta korngryn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl korngryn, krossade
  • 0,5 tsk salt
  • 1,2 liter vatten eller buljong
  • Korngrynssallad: 2 dl kokta bönor som kidney, svarta eller blandade bönor
  • 1 rödlök
  • 16 körsbärstomater
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 pkt ruccola eller färsk spenat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger eller citron
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap
  • 1 dl soltorkade hackade tomater (valfritt)
  • 1 pkt fetaost (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med salt.
  2. Tillsätt korngrynen, rör om och lägg på lock och låt småkoka i ca 30-40 minuter eller enligt paket.
  3. Häll av korngrynen, förslagsvis i ett durkslag. Skölj gärna grynen så blir de ej så klibbiga.
  4. Nu kan du servera korngrynen ljumma som de är; spara dem till senare (i kyl eller frys) eller smaksätta dem till en god korngrynssallad.
  5. Skala och dela löken samt strimla den tunt. Lägg i en stor salladskål och salta lite på löken. Arbeta sedan in saltet så blir den mjuk och god.
  6. Blanda dressingen till salladen med löken i salladsskålen: rör ihop olivolja, vinäger eller citron, honung och senap.
  7. Skölj och dela körsbärstomaterna och tillsätt dem.
  8. Skölj och hacka bladpersiljan grovt och tillsätt.
  9. Skölj och rensa ruccolan eller spenaten och tillsätt.
  10. Tillsätt de kokta korngrynen och blanda väl och smaka av med salt och lite vitpeppar och ev. mer av olivolja, vinäger, honung samt senap.
  11. Korngrynsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.