Kokta korngryn och korngrynssallad

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar korngryn samt förslag på servering som bland annat korngrynsallad.

Korngryn är billigt, nyttigt och gott. 

Serveringsförslag

  • Kokta korngryn passar att servera varma eller kalla som tillbehör till det mesta - istället för ris, potatis eller pasta.
  • Gott som tillbehör, lunchlådor, sallader eller på bufféer då det är lätt att dubblera och koka till många portioner.
  • Eller blanda med annat till en matig sallad istället för ris, bulgur, quinoa eller pasta.
  • Passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, kornotto - korngrynsrisotto kokt som risottoris med buljong. 

Kan förberedas

Koka gärna mycket gryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen eller mikron. Kan serveras varm eller kall. 

Korngrynssallad

Jag blandade mina korngryn till en sallad enligt förslag i nedan recept.

  • I salladen kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
  • Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en sallad.

8 portioner kokta korngryn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl korngryn, krossade
  • 0,5 tsk salt
  • 1,2 liter vatten eller buljong
  • KORNGRYNSSALLAD: 2 dl kokta bönor som kidney-, svarta- eller blandade bönor
  • 1 rödlök
  • 16 körsbärstomater
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 pkt ruccola eller färsk spenat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger eller citron
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap
  • 1 dl soltorkade hackade tomater (valfritt)
  • 1 pkt fetaost (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med salt.
  2. Tillsätt korngrynen, rör om och lägg på lock och låt småkoka i ca 30-40 minuter eller enligt paket.
  3. Häll av korngrynen, förslagsvis i ett durkslag. Skölj gärna grynen så blir de ej så klibbiga.
  4. Nu kan du servera korngrynen ljumma som de är; spara dem till senare (i kyl eller frys) eller smaksätta dem till en god korngrynssallad.
  5. Skala och dela löken samt strimla den tunt. Lägg i en stor salladskål och salta lite på löken. Arbeta sedan in saltet så blir den mjuk och god.
  6. Blanda dressingen till salladen med löken i salladsskålen: rör ihop olivolja, vinäger eller citron, honung och senap.
  7. Skölj och dela körsbärstomaterna och tillsätt dem.
  8. Skölj och hacka bladpersiljan grovt och tillsätt.
  9. Skölj och rensa ruccolan eller spenaten och tillsätt.
  10. Tillsätt de kokta korngrynen och blanda väl och smaka av med salt och lite vitpeppar och ev. mer av olivolja, vinäger, honung samt senap.
  11. Korngrynsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 242 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-20