Kokta korngryn och korngrynssallad
Hur du kokar korngryn samt förslag på servering som bland annat korngrynsallad.
Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Tillagning
- Koka upp vattnet med salt.
- Tillsätt korngrynen, rör om och lägg på lock och låt småkoka i ca 30-40 minuter eller enligt paket.
- Häll av korngrynen, förslagsvis i ett durkslag. Skölj gärna grynen så blir de ej så klibbiga.
- Nu kan du servera korngrynen ljumma som de är; spara dem till senare (i kyl eller frys) eller smaksätta dem till en god korngrynssallad.
- Skala och dela löken samt strimla den tunt. Lägg i en stor salladskål och salta lite på löken. Arbeta sedan in saltet så blir den mjuk och god.
- Blanda dressingen till salladen med löken i salladsskålen: rör ihop olivolja, vinäger eller citron, honung och senap.
- Skölj och dela körsbärstomaterna och tillsätt dem.
- Skölj och hacka bladpersiljan grovt och tillsätt.
- Skölj och rensa ruccolan eller spenaten och tillsätt.
- Tillsätt de kokta korngrynen och blanda väl och smaka av med salt och lite vitpeppar och ev. mer av olivolja, vinäger, honung samt senap.
- Korngrynsalladen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Kokta korngryn passar att servera varma eller kalla som tillbehör till det mesta - istället för ris, potatis eller pasta.
- Gott som tillbehör, lunchlådor, sallader eller på bufféer då det är lätt att dubblera och koka till många portioner.
- Eller blanda med annat till en matig sallad istället för ris, bulgur, quinoa eller pasta.
- Passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, kornotto - korngrynsrisotto kokt som risottoris med buljong.
Kan förberedas
Koka gärna mycket gryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen eller mikron. Kan serveras varm eller kall.
Korngrynssallad
Jag blandade mina korngryn till en sallad enligt förslag i nedan recept.
- I salladen kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
- Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en sallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 242 kcal