Kokt julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök.

Julskinka som köps färdig för kokning är ofta rimmad och urvattnad. Skinkan kokas i kryddpeppar, lök och lagerblad. Av lagen kan du göra doppigrytan. Sedan griljeras skinkan till servering - hela receptet hittar här.

Kontrollera så att skinkan är rimmad och urvattnad på förpackningen. Annars rimmas först rimmas skinkan i saltlake, vattnas ur över natten och seda eller som här kokar julskinkan

Serveringstips:

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall:

Nygriljerad skinka kanske du vill visa upp på julbordet så alla ser den. Det är ok en kortare stund. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan. Tänk sedan på att hålla skinkan kall så mycket du kan. Ställ in den i kylen efter folk tagit av skinkan. Låt skinkan ej stå framme i timmar - måste den det så kan du kyla den ex med kylplatta eller frysklampar inslagna i kökshandduk under. Ta inte fram skinkan och låt den stå och bli rumsvarm mellan varven om du har fler bjudningar - då kan den bli dålig. Skär istället upp till servering och ställ in resten av skinkan i kylen så den håller sig kall. Släng den skinka som stått framme flera timmar i rumsvärme. Överbliven skinka som du hållit kyld kan frysas.

Vill du rimma julskinkan själv så finns recept här. Då får du ha någon veckas framförhållning då skinkan ska ligga i saltlag och sedan vattnas ur innan du kokar den.

1 kokt julskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 julskinka från 2 till 5 kg
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk grov skånsk senap eller valfri senap
  • 1 dl skorpmjöl
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Tina skinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta med termometern uppåt. du kan också koka utan termometer såklart. Räkna 1,5 timmar på en 2 kilos skinka upp till 3,5 timmars koktid för en 5 kilos skinka.
  3. Häll på kallt vatten så att det täcker skinkan och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
  4. Koka upp, sänk värmen och skumma ev. med en slev (skumma inte bort kryddorna bara).
  5. Skinkan ska sjuda eller precis koka på låg värme under lock. Titta på termometern i första hand och ta ur skinkan när termometern visar 72 grader. Då är skinkan saftig. Välkokt är den vid 75 grader (beräknad tillagningstid ca 50 minuter per kilo). Räkna 1,5 timmar på en 2 kilos skinka upp till 3,5 timmar för en 5 kilos skinka.
  6. Ta upp skinkan och lägg på ett fat. Spara skinkspadet till ex. grönkål eller dopp i grytan, soppa eller annat.
  7. Ta bort termometern, klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen. Spara svålen. Täck skinkan med folie och låt stå att svalna något.
  8. Griljera skinkan: Sätt ugnen på 225 grader övervärme. Blanda äggulan med senapen och pensla över och runt skinkan. Strö över ströbrödet.
  9. Lägg svålen du tidigare tog bort i botten på en ugnsform tillsammans med några klickar smör.
  10. Lägg på skinkan och sätt in i ugnen.
  11. Låt ströbrödet få färg. Ta ut skinkan, luta formen och ös över ströbrödet med smöret och flottet i ugnsformen 2-3 gånger. Låt skinkan griljera i ca 20-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna innan du skär upp i fina skivor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept