Vinbärsvin

Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svarta vinbär. Gott och läskande vin som passar att jäsa själv. Servera kylt till fika, till fiskrätter, skaldjur, mys i trädgården, till dessert eller i bål. 

För mer tips om utrustning och jäsning med mera se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt. 

Spontanjäsning VS köpt vinjäst

  • Spontanjäst vin: Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra.
  • Köpt jäst: alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning. Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt. 

10 portioner vinbärsvin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 14 dagar 40 min
  • Klart på: 14 dagar 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg röda vinbär
  • 1,5 kg svarta vinbär
  • 2,8 kg socker
  • 3 g jästnärsalt
  • 1 sats vinjäst enligt paket eller 1 pkt 50 gram brödjäst typ Kronjäst
  • 1 g vinsvavla

Tillagning

  1. Krossa bären i en jäshink och fyll på med 8 liter vatten och jästnärsalt. Tillsätt köpt vinjäst eller smulad brödjäst om du ej vill köra på en naturlig jäsning - spontanjäsning.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet till en och ta bort skal och kärnor. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  4. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  5. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) och fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer