Knäckflarn med choklad

Knäckflarn med choklad passar både till kakfat och att garnera desserter med.
Varvade knäckflarn med jordgubbar och grädde blir de en helt egen dessert.
Du kan böja flarnen innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen. Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du flarnen över och viker ner kanterna längs glaset.

ca 64 st knäckflarn med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 msk sirap
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 100 gram mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning.
  3. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
  4. Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper. Förslagsvis i 2x4 rader.
  5. Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
  6. Låt dem svalna på plåten. Vill du ha den runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
  7. Bryt choklad i bitar och smält i mikro eller en kastrull. Pensla ena sidan med choklad och lägg ihop två och två.
  8. Lägg upp knäckflarnen på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer