Knäckflarn med choklad

Knäckflarn med choklad passar både till kakfat och att garnera desserter med. Varvade knäckflarn med jordgubbar och grädde blir de en helt egen dessert. Eller garnera desserter som lingonpäron, glass med mera.

Böjda flarn och korgar

Du kan böja flarnen innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.

Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små dricks-glas eller skålar som du vänder upp och ner, sedan lägger du flarnen över och viker ner kanterna längs glaset.

ca 50 st knäckflarn med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 msk sirap
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 100 gram mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
  2. Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning.
  3. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
  4. Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  5. Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
  6. Låt dem svalna på plåten eller lägg över med bakplåtspapper på galler att svalna. Vill du ha den runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
  7. Bryt choklad i bitar och smält i mikro eller en kastrull. Pensla ena sidan med choklad och lägg ihop två och två.
  8. Lägg upp knäckflarnen på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer