Kalvdans utan råmjölk

Kalvdans utan råmjölk är en efterrätt som serveras med sylt eller bär. Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med extra mjölkpulver samt tillsätta ägg som i detta recept.

Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.

4 portioner kalvdans utan råmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 dl mjölk (standard)
  • 2,5 dl mjölkpulver
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk socker
  • 1 bit hel kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och kryddor.
  3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform.
  4. Grädda kalvdansen i ca 50 minuter. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
  5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
  6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.