Kalvdans utan råmjölk

Introduktion och förberedelse

Kalvdans utan råmjölk är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.

Här är ett recept på kalvdans om du ej får tag på råmjölk som är svår att få tag på. I denna variant höjs proteinhalten i vanlig mjölk med extra mjölkpulver samt ägg tillsätts så att kalvdansen stelnar som den ska.

Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans med råmjölk.

4 portioner kalvdans utan råmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 dl mjölk (standard)
  • 2,5 dl mjölkpulver
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk socker
  • 1 bit hel kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker. Tillsätt kryddor som kanel och kardemumma om du önskar det.
  3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform.
  4. Grädda kalvdansen i ca 50 minuter i nedre delen av ugnen. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
  5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
  6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 150 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-07