Kalvdans med råmjölk

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad - ej upphettad mjölk - som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik crème caramel - fast utan ägg.

Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.

Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.

Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans utan råmjölk med ägg eller extra mjölkpulver.

Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.

Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.

6 portioner kalvdans med råmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 0,5 liter nymjölkad råmjölk
  • 0,5 liter vanlig mjölk 3%
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.
E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 150 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept