Kalvdans med råmjölk

Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg). Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.

Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.

Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver. Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.

6 portioner kalvdans med råmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 0,5 liter nymjölkad råmjölk
  • 0,5 liter vanlig mjölk 3%
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.
E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.