Jansons Frestelse

Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.

6 portioner jansons frestelse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram fasta potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfilé
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva lök fint.
  3. Stek löken i en klick smör på medelvärme så att den blir mjuk.
  4. Skala under tiden potatis och skär i stavar.
  5. Hacka ansjovis.
  6. Smörj en ugnsform med lite smör.
  7. Lägg ett lager potatis i botten på ugnsformen och varva med stekt lök och ansjovis, upprepa en gång.
  8. Häll i mjölk och grädde samt ev. ansjovisspad.
  9. Fördela tunt skivat smör över.
  10. Grädda din Jansons frestelse en halvtimme till 45 minuter.
  11. Ta ut din Janson (smaka en bit potatis och se om den är mjuk - du ska grädda 15 minuter till så det gör inget om potatisen har lite tuggmotstånd) strö över ströbrödet och grädda ytterligare din Jansons frestelse en kvart till tills ströbrödet fått lite brun färg.
  12. Ta ut din Jansons frestelse och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer