Jansons Frestelse

Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.

6 portioner jansons frestelse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram fasta potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfilé
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva lök fint.
  3. Stek löken i en klick smör på medelvärme så att den blir mjuk.
  4. Skala under tiden potatis och skär i stavar.
  5. Hacka ansjovis.
  6. Smörj en ugnsform med lite smör.
  7. Lägg ett lager potatis i botten på ugnsformen och varva med stekt lök och ansjovis, upprepa en gång.
  8. Häll i mjölk och grädde samt ev. ansjovisspad.
  9. Fördela tunt skivat smör över.
  10. Grädda din Jansons frestelse en halvtimme till 45 minuter.
  11. Ta ut din Janson (smaka en bit potatis och se om den är mjuk - du ska grädda 15 minuter till så det gör inget om potatisen har lite tuggmotstånd) strö över ströbrödet och grädda ytterligare din Jansons frestelse en kvart till tills ströbrödet fått lite brun färg.
  12. Ta ut din Jansons frestelse och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat