Gratinerade blåmusslor med parmesan

Gratinerade kokta blåmusslor med parmesan, vitlök, ströbröd, olivolja samt persilja.

4 portioner gratinerade blåmusslor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl vitt vin
  • 400 gram färska blåmusslor, 20 stycken
  • OSTBLANDNING: 1 dl riven parmesan
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk hackad persilja
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 krm flingsalt
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. MUSSLOR: Finhacka schalottenlöken. Lägg hälften i en kastrull med tjock botten och lock. Lägg den andra hälften i en skål som du senare ska ha ostblandningen i.
  2. Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
  3. Fräs löken i olivolja någon minut. Tillsätt vitt vin och koka upp.
  4. Tillsätt musslorna. Koka dem under lock tills alla öppnat sig - det tar ca 2-3 minuter. Musslor som ej öppnat sig slänger du.
  5. Ta upp musslorna och låt svalna något. Plocka bort ett av skalen på musslorna så du får 20 halva musslor med skal.
  6. Placera musselhalvorna i en ugnsform med bakplåtspapper under.
  7. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  8. OSTBLANDNING: Riv parmesanost.
  9. Blanda riven parmesan med shalottenlöken, olivolja, pressad vitlök, ströbröd, hackad persilja, peppar och salt.
  10. Fördela ostfyllningen på varje mussla.
  11. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen fram tills gästerna kommer och det är dags att servera.
  12. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter till fin färg.
  13. Lägg över på ett fat och servera.
Till musslorna behöver du vitlök, schalottenlök, svartpeppar, parmesan, ströbröd, flingsalt och persilja.
Till musslorna behöver du vitlök, schalottenlök, svartpeppar, parmesan, ströbröd, flingsalt och persilja.
Lägg riven parmesan, ströbröd, hackad schalottenlök samt pressad vitlök i en skål.
Lägg riven parmesan, ströbröd, hackad schalottenlök samt pressad vitlök i en skål.
Tillsätt salt och peppar samt blanda runt.
Tillsätt salt och peppar samt blanda runt.
Tillsätt olivolja samt blanda.
Tillsätt olivolja samt blanda.
Fördela ostblandningen på musslorna i en ugnspanna med bakplåtspapper under.
Fördela ostblandningen på musslorna i en ugnspanna med bakplåtspapper under.
Musslorna redo för ugnen. Hit kan de förberedas och sättas in innan gästerna kommer.
Musslorna redo för ugnen. Hit kan de förberedas och sättas in innan gästerna kommer.
Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter till fin färg.
Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter till fin färg.
Servera musslorna varma som tilltugg innan maten.
Servera musslorna varma som tilltugg innan maten.

Serveringsförslag

  • Gott som förrätt, aptitretare och tilltugg innan maten eller serverade som sidorätt på buffé. 
  • Passar också som tillbehör till fiskrätter. 

Portionsberäkning

Här har jag räknat 5 musslor vardera som tilltugg.

Kan förberedas

Du kan koka och fylla musslorna fram till innan gratingeringen. Förvara övertäckta i kylen. Sätt in strax innan gästerna kommer. 

Val av musslor

  • Istället för färska musslor kan du ta frysta med skal. Det finns musslor som är kokta och frysta i halvor färdiga att tina och ätas som är smidiga att använda. 
  • Blåmusslor kan bytas mot tinade grönskalsmusslor som finns frysta. Räkna då 3-4 per portion då de är lite större. 

Varianter

  • Gott i som smaksättning i ostblandningen är även något krm chiliflakes samt 1/2 tsk finrivet citronskal. 
  • Parmesan kan bytas mot grana padano. 
  • Färsk persilja kan bytas mot fryst hackad persilja. 

Vintips

Till musslorna passar ett vitt kylt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.

 
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-02-05

Tillbehör och liknande: