Gratinerade blåmusslor med parmesan
Introduktion och förberedelse
Gratinerade kokta blåmusslor med parmesan, vitlök, ströbröd, olivolja samt persilja.
Serveringsförslag
- Gott som förrätt, aptitretare och tilltugg innan maten eller serverade som sidorätt på buffé.
- Passar också som tillbehör till fiskrätter.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 5 musslor vardera som tilltugg.
Kan förberedas
Du kan koka och fylla musslorna fram till innan gratingeringen. Förvara övertäckta i kylen. Sätt in strax innan gästerna kommer.
Val av musslor
- Istället för färska musslor kan du ta frysta med skal. Det finns musslor som är kokta och frysta i halvor färdiga att tina och ätas som är smidiga att använda.
- Blåmusslor kan bytas mot tinade grönskalsmusslor som finns frysta. Räkna då 3-4 per portion då de är lite större.
Varianter
- Gott i som smaksättning i ostblandningen är även något krm chiliflakes samt 1/2 tsk finrivet citronskal.
- Parmesan kan bytas mot grana padano.
- Färsk persilja kan bytas mot fryst hackad persilja.
Vintips
Till musslorna passar ett vitt kylt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.
Tillagning
- MUSSLOR: Finhacka schalottenlöken. Lägg hälften i en kastrull med tjock botten och lock. Lägg den andra hälften i en skål som du senare ska ha ostblandningen i.
- Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
- Fräs löken i olivolja någon minut. Tillsätt vitt vin och koka upp.
- Tillsätt musslorna. Koka dem under lock tills alla öppnat sig - det tar ca 2-3 minuter. Musslor som ej öppnat sig slänger du.
- Ta upp musslorna och låt svalna något. Plocka bort ett av skalen på musslorna så du får 20 halva musslor med skal.
- Placera musselhalvorna i en ugnsform med bakplåtspapper under.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- OSTBLANDNING: Riv parmesanost.
- Blanda riven parmesan med shalottenlöken, olivolja, pressad vitlök, ströbröd, hackad persilja, peppar och salt.
- Fördela ostfyllningen på varje mussla.
- Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen fram tills gästerna kommer och det är dags att servera.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter till fin färg.
- Lägg över på ett fat och servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal