Egyptisk kycklinggryta Molokhia
Egyptisk kycklinggryta Molokhia. En gryt- eller soppliknande rätt från Egypten som också lagas i Tunisien, nordafrika och mellanöstern i olika varianter.
Här min variant som jag gjorde med kokta kycklinglår så man får en god buljong sedan använder man kycklingköttet i grytan/soppan. Man ta en hel kyckling, höns eller andra kycklingdelar med ben såklart. Vidare är den toppad med fräst hackad vitlök, lök, chili och spiskummin samt svartpeppar.
Det finns olika varianter på rätten. En annan variant är att fräsa vitlök, korianderfrön och chili först och sedan ha i Molokhia och tillsätta buljong till önskad tjocklek. Vidare kan man smaksätta med pressad citron samt har inlagda grönsaker arabiska pickles till.
Man kan också laga Molokhia med kanin eller lammkött. Eller vegetarisk.
Molokhia eller Mulukhiyah är en bladgrönsak som påminner om spenat. Bladen reder sig själa och är slemmbildande och bidrar till en krämig konsistens på grytan/soppan.
Molokhia köpte jag fryst och färdighackad i en välsorterad affär med arabiska varor. Grönsaken är mycket nyttig också - läs mer på engelska wikipedia.
Tillagning
- Kyckling och buljong: Lägg kycklingklubbor tillsammans med skalad och grovt hackad morot, lök, rotselleri och stjälkselleri i en stor kastrull. Koka upp och skumma. Tillsätt peppar. Låt koka på låg värme i 2 timmar. Smaka av med salt.
- Sila av buljongen och plocka upp kycklingklubbor. Plocka köttet och dela det i grova bitar. Lägg tillbaks i en kastrull med buljongen. Du kan även ta med det du silat av dvs grönsakerna om du plockar bort ev skinn, ben och annat du ej vill ha med i grytan/soppan.
- Koka upp buljongen och tillsätt fryst hackad molokhia (eller mulukhiyah).
- Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Koka tills all Molokhia har tinat och koka sedan 10 minuter till.
- Skala och hacka lök och vitlök fint.
- Lägg i en kastrull med olja, spiskummin, svartpeppar och chiliflakes.
- Fräs löken och kryddor under omrörning tills det fått ljus brynt färg.
- Skeda i ca hälften av lökblandningen i grytan/soppan och smaka av med salt och peppar.
- Servera med resten av lökblandningen vid sidan att skeda över för de som vill. Gott till är att servera med ett fat med ris och bröd till. Man kan lägga riset i soppan/grytan eller tvärtom - helt valfritt.
Tillbehör:
Arabiskt platt bröd som Libabröd eller egyptiskt platt bröd eller pitabröd funkar.
Lägg lite tid på riset:
Koka 6 portioner basmatiris genom att först fräsa riset i någon msk solrosolja och någon msk smör (smöret är valfritt om du är vegan förstås).
Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt en halv tärning grönsaksbuljong. Man kan också koka riset i grönsaksbuljong och sedan blanda i het solrosolja (och smör om man vill det) till servering.
Vad jag har förstått så serverar man ej riset som det är utan alltid smaksatt med lite olja, smör (valfritt) och buljong eller upp-piffat på något sätt.
Riset läggs vidare upp på ett djupt fat ej i skålar - det fick jag byta när jag serverade detta till mina vänner som tipsat om denna rätt :)
Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal