Curry eget currypulver

Curry. Recept på eget currypulver. Det finns massor med varianter av curry.
Hemgjord curry håller sig i en tät burk och doftar underbart.
En del curryblandningar innehåller upp till 30 sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
För att krossa kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i. Kör lite ris i kvarnen efterråt för att rengöra den.

ca 1 dl curry

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 4 msk hel koriander
  • 1 bit kanel, 1-2 stänger
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
  • 2 tsk mald ingefära
  • 4 msk mald gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
  2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
  4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer