Chapatibröd indiskt tunnbröd

Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Ghee är ett klarerat indiskt smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Klarerat smör finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.

8 st chapatibröd indiska plattbröd

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 0,5 dl ghee eller klarerat smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
  3. Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
  4. Knåda chapatidegen några minuter.
  5. Dela degen i 8 bitar.
  6. Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
  7. Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
  8. Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
  9. Rulla ihop chapatidegen till en boll.
  10. Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
  11. Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
  12. Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
  13. Lägg chapatibröden på ett galler.
  14. Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer