Chapatibröd indiskt tunnbröd

Introduktion och förberedelse

Chapatibröd är ett ojäst indiskt tunnbröd eller plattbröd.

Bröden gräddas i stekpanna, stekhäll, murrika eller liknande.

Chapati fluffar upp lite när de gräddas men inte lika mycket som naan-bröd som är jästa. Å andra sidan går det snabbare att göra degen till chapati.

Serveringsförslag

Tips

Ghee är ett klarifierat smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Ghee finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.

8 st chapatibröd indiska plattbröd

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 0,5 dl ghee eller klarifierat smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
  3. Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
  4. Knåda chapatidegen några minuter.
  5. Dela degen i 8 bitar.
  6. Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
  7. Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
  8. Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
  9. Rulla ihop chapatidegen till en boll.
  10. Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
  11. Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
  12. Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
  13. Lägg chapatibröden på ett galler.
  14. Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-13