Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd är ett ojäst indiskt tunnbröd eller plattbröd.
Bröden gräddas i stekpanna, stekhäll, murrika eller liknande.
Chapati fluffar upp lite när de gräddas men inte lika mycket som naan-bröd som är jästa. Å andra sidan går det snabbare att göra degen till chapati.
Tillagning
- Blanda mjöl och salt.
- Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
- Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
- Knåda chapatidegen några minuter.
- Dela degen i 8 bitar.
- Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
- Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
- Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
- Rulla ihop chapatidegen till en boll.
- Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
- Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
- Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
- Lägg chapatibröden på ett galler.
- Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
Serveringsförslag
- Gott till indisk mat som dahl och andra grytor.
- Vidare som tilltugg med dipp som hummus, raita eller yoghurt.
Tips
Ghee är ett klarifierat smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Ghee finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal