Chapatibröd indiskt tunnbröd

Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Ghee är ett klarerat indiskt smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Klarerat smör finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.

8 st chapatibröd indiska plattbröd

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 0,5 dl ghee eller klarerat smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
  3. Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
  4. Knåda chapatidegen några minuter.
  5. Dela degen i 8 bitar.
  6. Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
  7. Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
  8. Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
  9. Rulla ihop chapatidegen till en boll.
  10. Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
  11. Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
  12. Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
  13. Lägg chapatibröden på ett galler.
  14. Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer