Chapatibröd indiskt tunnbröd

Introduktion och förberedelse

Chapatibröd är ett indiskt plattbröd. Gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat.

Bröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.

Ghee är ett klarerat indiskt smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Klarerat smör finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.

8 st chapatibröd indiska plattbröd

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 0,5 dl ghee eller klarerat smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Tillsätt vatten och arbeta till en fast deg.
  3. Låt chapatidegen vila i minst 30 minuter gärna flera timmar.
  4. Knåda chapatidegen några minuter.
  5. Dela degen i 8 bitar.
  6. Kavla ut till tunna rundlar på mjölat bakbord.
  7. Pensla med smör och vik degrundeln på mitten.
  8. Pensla på nytt och vik till en kvartsrundel.
  9. Rulla ihop chapatidegen till en boll.
  10. Upprepa kavling, pensling och ihopvikning en gång.
  11. Kavla sedan ut chapatidegen en sista gång till tunna rundlar på ca 18 cm i diameter och lägg dem på hög.
  12. Värm en stekpanna och grädda chapatibröden ett och ett ca 1 minut per sida.
  13. Lägg chapatibröden på ett galler.
  14. Vid servering penslar du chapatibröden med lite smör och värmer dem i en stekpanna eller ugn.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept